Este omul care are ce spune, indiferent de subiectul pe care îl abordezi în discuția cu el. Poate nu în zadar, în creația sa, elucidează atât de multe aspecte, mai mult sau mai puțin firești timpurilor noastre. Ieromonahul Savatie Baștovoi zice că a scos recent de sub tipar cea mai bună carte a sa, din câte a scris până acum! Dacă e sau nu așa - aflăm de mâine, când cartea va fi pusă în vânzare în Chișinău, acum aflăm detalii din procesul de scriere, dar și ilustrare a cărții, dar și „ce vor femeile”, în viziunea unei fețe bisericești.

savatie bastovoiPărinte, să pornim de la timpul, care este pentru toți același, deci ziua dvs tot 24 de ore are… Cum de reușiți și la atelier, și să scrieți, și să citiți, și să fiți prezent în viața socială, și să aveți timp de viață personală?

Pentru mine timpul nu există. Nu am deloc sentimentul timpului. Uneori am un decalaj de câteva săptămâni, adică toți oamenii trăiesc în octombrie, de pildă, iar la mine e început de septembrie. Asta nu e o glumă. Scriu și fac alte lucruri atunci când ele s-au copt. E ca și cum cineva ar sta sub copac patru luni să aștepte până se coc merele, iar eu vin și culeg merele atunci când ele sunt coapte, pentru că știu că merele se coc toamna. Așa e și cu scrisul, și cu pictatul, și cu toate celelalte: e vreme de coacere lăuntrică și vreme de exprimat. O carte se scrie în câteva zile, un tablou se face și în zece minute, dacă ai ce spune. Dacă nu, e un efort grozav, cu mult spectacol pentru profani, dar fără acoperire. Sunt omul experienței și al inspirației, restul e lectură, studiu, puțină îndemânare.

Cum a pornit ideea unei cărți despre femei, e o chestie care ține de inspirație, de cerința cititorului sau altele sunt motivațiile? Cine v-a inspirat? E o femeie la mijloc sau sunt toate femeile, în general?

Femeile sunt partea cea mai activă a omenirii, partea cea mai inspirată, sunt expresia inspirației, nu a rațiunii. Așa le-a făcut Dumnezeu. Cum să scrii cărți și să nu scrii și o carte despre femei? Ar însemna să fii pe de lături cu realitatea.

cartea d

cartea des

savatie bastovoiPentru cine este „Cartea despre Femei”: pentru bărbați, ca să le cunoască mai bine ori pentru femei, ca să se redescopere?

Pentru femei. Bărbații care nu pot citi o femeie, degeaba vor citi această carte.

Avem o societate plină de prejudecăți. Nu v-a întrebat nimeni cât de „corect” este ca un ieromonah să scrie despre femei?

Ați uitat că ieromonahii spovedesc sute de femei și nu este nimeni care să fi avut ocazia să știe mai multe despre femei, nici măcar ele însele.

Ce așteptări aveți de la această carte, mă refer la popularitate, vânzări, schimbarea unor idei sau mentalitate, de exemplu?

Cred că este cea mai frumoasă carte a mea de până acum și va depăși în popularitate toate cărțile mele de până acum. Și cred că va schimba și oleacă mentalitatea, în sensul că mulți se vor convinge că despre femei se poate scrie și altfel.

savatie bastovoi

Credeți că le-ați înțeles îndeajuns pe femei? Ce vor femeile, ce așteaptă ele în primul rând de la bărbați, dar de la viață? 

În sensul în care fiecare dintre noi are momente când nu se mai înțelege pe sine, e o prostie să afirmi că ai înțeles pe cineva. Înțelegerea e un moment de grație, o clipă în care noi devenim celălalt și trăim prin el, vedem ca el, ne bucurăm și ne întristăm ca un întreg. Aceste clipe sînt clipele de fericire, de curățenie, de iubire. Celălalt simte când e înțeles, iar o bucurie mai mare decât aceasta nu există. Ce-și doresc femeile? Un singur lucru: să fie înțelese.

Care este imaginea femeii și rolul ei în biserica modernă, ori, o femeie cu batic și fustă lungă, care merge des la biserică este privită deja sceptic de unii?

De unii care nu se pricep nici în femei, nici în biserică.

savatie bastovoi

Vreau să îmi mai spuneți despre noul val, tot mai prezent în societate, acela de a pleca de la tradițiile sau obișnuințele bisericii creștine și a te refugia în credința ta, în intimitatea ta cu Dumnezeu și a te ruga acasă… Spre ce mergem cu credința în acest sens?

cartea despre femeiCei care nu se roagă acasă nu se roagă nici la biserică, precum și cei care nu se roagă la biserică, nu se roagă nici acasă. Rugăciunea duce la smerenie, iar smerenia iubește oamenii, pe cei din biserică inclusiv.

Ce mai stă pe raftul lui Savatie Baștovoi: lecturi, manuscrise, o lucrare nefinalizată?

Am două romane neterminate: „Șarpele și porumbelul” și „Învățăturile unei prostituate bătrâne pentru fiul său handicapat”. În această perioadă pregătesc o expoziție de pictură la invitația unei importante galerii de artă din București.

Un gând pentru toate femeile care au ajuns la finalul interviului cu dvs, vă rog.

Să rămână femei și să nu uite de Dumnezeu.

Foto: Arhivă Personală, AllMoldova, molDeco