Duminică, 2 septembrie, comunitatea moldovenilor din Portugalia a sărbătorit Ziua Independenţei Republicii Moldova și Sărbătoarea „Limba Română”. Evenimentul, organizat de Ambasada Republicii Moldova în Portugalia cu implicarea membrilor comunității, s-a desfășurat în incinta Centrului Parohial Ortodox din localitatea Almancil, regiunea Algarve.

La ceremonie au participat circa 150 de reprezentanţi ai diasporei moldovenești, care s-au simțit ca acasă, cu hore, dansuri și bucate tradiționale. Acțiunea s-a înscris în șirul evenimentelor organizate cu prilejul aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze.

Programul sărbătorii a inclus diverse acțiuni culturale și sportive: un recital de cântece și poezii patriotice dedicate Republicii Moldova, concursul de desen pentru copii „Moldova – dulce plai, gură de rai”, o expoziție de carte și obiecte de artizanat, dar și un meci de fotbal între echipele comunității din centrul și sudul Portugaliei. În cadrul recepției oficiale au fost servite bucate și băuturi tradiționale moldovenești.

Participanților la concursul de desen le-au fost înmânate diplome ale Ambasadei, aceștia având parte, totodată, de câte o carte „Albinuța” și „Acasă”, oferite cu mult drag de Biroul Relații cu Diaspora.

În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Dumitru Socolan a făcut o trecere în revistă a activităților misiunii din ultima perioadă de timp, subliniind că dialogul dintre Republica Moldova și Portugalia s-a dezvoltat și aprofundat întotdeauna pe o linie ascendentă, fiind ancorat pe legăturile de prietenie și colaborare ce unesc cele două state, un rol important în procesul de apropiere revenind comunității moldovenești stabilite în Portugalia.

S-a subliniat, totodată, că autoritățile moldovenești apreciază înalt susținerea pe care Portugalia o acordă Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, fiind exprimată încrederea că țara noastră va putea conta și pe viitor pe sprijinul important al Portugaliei în realizarea obiectivului său strategic – integrarea europeană.

Ambasada a exprimat sincere mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și în mod special Asociației „Tezaur” și protoiereului bisericii ortodoxe din or. Faro, Ioan Gherbovețchi, Formației „Maestro “dar şi compatrioţilor şi prietenilor care au venit la sărbătoare din diferite colțuri ale Portugaliei.

Comunitatea de moldoveni îi este recunoscătoare Președintelui Camerei Municipale Oeiras, Isaltino Morais, pentru punerea la dispoziție a unui autocar de 55 de locuri, care a facilitat deplasarea la Almancil a reprezentanților comunității din centrul și nordul Portugaliei.