Echipa Hai Moldova și-a premiat câștigătorii, după o lună intensivă de lucru, în urma căreia, peste 38 299 de elevi din 76 de școli din toată țara au colectat peste 45 de tone de deșeuri electronice. Campania a fost organizată sub forma unui concurs, iar pe 14 decembrie, am desemnat școlile câștigătoare în cadrul Galei Hai Moldova.

„În acest an, Hai Moldova a organizat un concurs național între școli. Scopul acestui proiect a fost unul de informare și conștientizare a tinerei generații asupra importanței gestionării corecte a tuturor tipurilor de deșeuri, și în special a gestionării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Suntem bucuroși că peste 38 000 de elevi au participat la Campania națională de colectare a deșeurilor electronice. De asemenea, le mulțumesc partenerilor noștri care au contribuit semnificativ la realizarea acestei idei. Timp de o lună, 76 de școli din întreaga țară au reușit să colecteze peste 45 de tone de deșeuri electronice”, a spus coordonatoarea proiectului Hai Moldova, Nadejda Cebotari, în deschiderea evenimentului.

La eveniment au fost prezenți elevii și profesorii participanți în campanie, partenerii și susținătorii Hai Moldova, donatorii, reprezentanți ai Guvernului. 

„Sunt bucuroasă că fac parte din cadrul acestui eveniment. Ambasada Suediei este mândră să susțină această Campanie națională de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Ne bucurăm să vedem că timp de doi ani a crescut numărul activiștilor, ei dau un exemplu prețios de responsabilitate civică altor oameni”, a menționat Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

Liceele care s-au situat pe primele 3 locuri au reușit să colecteze peste 2 000 de kilograme de obiecte electronice uzate:

Pe locul I s-a clasat IP. Gimnaziul Făleștii Noi, care au colectat 2785 kg. Aceștia au intrat în posesia unei cișmele de apă și a altor premii din partea partenerilor proiectului. 

Pe locul II s-a clasat gimnaziul „Vasile Alecsandri”, din orașul Mărculești, Florești, care a reușit să colecteze 2 744 kg de deșeuri. Elevii vor avea și ei o cișmea de apă potabilă la ei în școală. 

Pe locul III s-au clasat elevii de la L.T. „Emil Nicula” din satul Mereni, Anenii Noi, cu 2004 kilograme colectate. Aceștia au intrat în posesia unei livezi de alun.

„La colectarea deșeurilor au participat nu doar elevii, dar toți consătenii. Primarul a alocat transport pentru a colecta de la oameni tehnică uzată. De asemenea, din școală am aruncat 16 computere vechi. Nu ne-am așteptat că vom acumula o astfel de cantitate de deșeuri electronice. Ne bucurăm că am contribuit la păstrarea mediului înconjurător”, a spus Maia Zlotea, profesoara de geografie și economie în cadrul liceului.

Celelalte școli participante au primit în dar certificate-cadou de la Crafty, jocuri de societate, vouchere Metro, dar și diplome de participare.

De ce au făcut asta? Majoritatea deșeurilor electronice conțin substanțe toxice (plumb, zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge, etc.), iar aruncate în natură, în termen lung conduc la afecțiuni precum cancer, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv, probleme în dezvoltarea cerebrală, presiune arterială ridicată, etc.

Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate? Vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii.

 

Proiectul este susținut de Facilitatea de Asistență Tehnica a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, Guvernul Suediei, GEF programul de Granturi Mici și organizat de către Hai Moldova, IarmarEco, EcoVisio, AVD – „Revista Managementul Deșeurilor”.

Distribuie articolul: