Prima ediție a proiectului tehno-medical „BreakingMed” a luat sfârșit pe 22 octombrie cu un Hackathon ce a pus la contribuție munca a 5 echipe, deci 5 produse IT pentru sistemul medical din Moldova. Participanții au lucrat o săptămână întreagă asupra ideilor. Juriul a ales 3 echipe câștigătoare care vor avea șansa să participe gratuit la Startup Weekend Moldova care se va desfășura în perioada 10-12 noiembrie, la Chisinau Startup Week și spațiu de lucru gratuit la iHUB Chișinău.Astfel, învingătorii vor avea posibilitatea de a continua să realizeze ideile sale.

Iată care sunt câștigătorii BreakingMed 2017:

Locul I – Echipa OFF

Laurențiu Rotaru împreună cu Vladislav Revenco și Roman Cobilețchi au dezvoltat prototipul unui produs IT – Home Blood Analysis. Ideea din spatele acestui produs este efectuarea analizelor de sânge la domiciliu. Această idee a fost concepută cu scopul de a economisi timpul, deplasările incomode, rândurile interminabile de la spital sau deplasările anevoioase pentru persoanele care prezintă anumite probleme de sănătate. În ce constă proiectul: pacientul efectuează o programare pe site sau cu prin intermediul unei aplicații, menționează unde și când așteaptă echipa de colectare a analizelor medicale la domiciliu. Echipa ia mostrele de sânge necesare și le direcționează către laboratorul selectat de pacient, iar rezultatele sunt expediate prin poșta electronică.

Locul II – Echipa DocOnline

Irina Maliutina, Inna Cucerenco și Pavel Padurari au muncit șapte zile pentru crearea produsului „Monitorul Vieții”. Ei și-au propus crearea unui produs care va facilita monitorizarea stării de sănătate a persoanelor în etate. Inovația se adresează persoanelor care se află peste hotare și au părinți în vârstă acasă, aflându-se în zonă de risc, din punct de vedere al sănătății. Produsul constă într-un aparat de comunicații, care transmite semnal mai multor părți: vecini, ambulanță, rude etc.

Locul III – Echipa CodeEX

Andreea Moraru, Alex Iorgov și Mihai Gaidau au dezvoltat platforma „Medicolo” care va permite digitalizarea cartelelor medicale care se vor conține în cadrul unei aplicații mobile/WEB, pentru un acces mult mai rapid și structurat.

Celelalte două echipe participante în competiția ideilor medicale sunt:

Echipa PainDirect, în frunte cu Iana Burmistr, Stas Manastischi, Anatolii Leșan și Nicolae Stoianov au prezentat produsul-aplicație „Pain Management Application”. Ideea se sprijină pe un algoritm special unde oamenii scriu ce anume îi doare și ei vor ști la ce medic trebuie de dus.

Echipa DonorMD reprezentată de Victoria Rotarenco, Alexei Erșov și Vladimir Eleni au propus crearea unui sistem de căutare a donatorilor sânge pentru persoanele care au nevoie prin postarea anunțurilor pe un site și economisirea timpului de găsire a unui donator.

Aducem mulțumiri participanților pentru tenacitatea de a schimba sistemul medical din Republica Moldova și partenerilor generoși pentru sprijinul și ajutorul ajutorului generos din partea partenerilor în sprijinirea proiectului „BreakingMed”.

Proiectul antreprenorial BreakingMED este inițiat de iHUB Chișinău în colaborare cu Drupal Moldova Association, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, reprezentat de Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (Sida) și susținut de Mobiasbancă și Hospices of Hope Moldova.

 

Distribuie articolul: