Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării, promite Guvernul, asta după ce fostul ministru al Agriculturii, Liviu Volconovici, a fost mustrat pentru că nu a venit cu un proiect în acest sens. Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei a fost prezentat astăzi deja de noul ministru, Nicolae Ciubuc. 

Conform regulamentului, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora, scrie AGORA.

În același timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale.

Polenul ambroziei este un alergen puternic, putând provoca mâncărimi sau usturimi ale ochilor, tuse, strănut sau chiar dificultăți în respirație. Perioada periculoasă este de la mijlocul verii (iulie-august) până în noiembrie.

Distribuie articolul: