Iarna este momentul când consumăm tot ce am pregătit de cu vară. Toți avem în cămară câteva borcane cu vișine conservate (”vișine în sucul lor”- așa le numim noi), pregătite cu grijă tocmai pentru aceste zile friguroase. Vișina este deseori protagonistă în patiseria moldovenească și gustul ei lejer acrișor este caracteristic și foarte căutat în bucătăria locală. În această rețetă vă prezint vișina într-o prăjitură simplă de ciocolată, o prăjitură foarte pufoasă și aerată. Iar combinația dintre ciocolată și vișină este pur și simplu demențială.

Ingrediente
3 ouă
270 g făină
60 g cacao
2 linguri cacao pentru vișine
100 ml lapte
100 ml ulei de floarea soarelui
300 g vișine (conservate, proaspete sau congelate)
1 pachet zahăr vanilat
1 lingură bicarbonat de sodiu
1/4 lămâie
colaj etapele gatirii
1. Aprindem cuptorul la 180 grade. Ungem o tavă deptunghiulară de maxim 35×25 cm cu ulei. Într-un bol mixăm ouăle cu zahărul până își schimbă culoarea. Adăugăm lapele și uleiul. Mixăm din nou.
2. O lingura rasă de bicarbonat o stingem cu sucul de lămâie. Amestecăm bine.
3. Separat cernem făina și cacao și le amestecăm. Le adăugăm la compoziție și amestecăm sau mixăm până se incorporează.
4. Scurgem bine vișinele de zeamă și le presărăm cu 2 linguri de cacao. Tăvălim vișinele prin cacao. Eliminăm cacao în exces. Astfel vișinele nu se vor lăsa la fundul tăvii.
prăjitură cu vișine și ciocolată
5. Amestecăm vișinele cu aluatul. Turnăm compoziția în tava unsă în prealabil cu ulei. O dăm în cuptor timp de 45-50 min. Facem testul cu scobitoarea. O scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească câteva minute înainte de a o tăia.