Au început reducerile! Dar nu te grăbi să dai busna în magazine unde șansele sunt să te lași indusă în transa care te face să vrei să iei cu tine acasă jumătate dintre produse din magazin, sau să apeși butonul de „cumpără acum” de lângă coșul virtual plin cu absolut tot ce aveai salvat la favorite în aplicațiile de shopping de șase luni încoace.

Secretul cumpărăturilor pe care n-ai să le regreți e să nu te lași ademenită de promoții atât de mult încât să uiți că shoppingul eficient se face cu cap.

Iată câteva trucruri sugerate de cosmopolitan.ro, pe care ți le propunrm să le ai în vedere când vine vorba despre cumpărăturile făcute în perioada reducerilor.

1. Interesează-te care este politica de returnare a produselor. Majoritatea magazinelor îți permit să returnezi sau să schimbi produsul într-un timp de 30 de zile, atâta vreme cât eticheta interioară rămâne intactă. Dar… Asigură-te că atunci când cumperi ceva, știi exact ce ai de făcut în cazul în care te răzgândești. Un sfat care prinde bine mereu, dar cu atât mai mult în perioada reducerilor, când tentația e mare să cumpărăm ceva despre care realizăm ulterior că a fost o idee proastă.

2. Mergi la cumpărături în primele ore ale zilei. Dacă preferi să faci cumpărături direct în magazin, mergi dimineața, fix la ora de deschidere a magazinului. Angajații au avut vreme să treacă prin tot stocul amestecat de clienți pe durata zilei dinainte, așa că orice cauți va fi la locul lui. Evită, de asemenea, să mergi în weekenduri sau zile libere.

3. Momentul potrivit pentru cumpărături. Reducerile încep în această perioadă și durează în jur de o lună. Cele mai bune momente pentru shopping sunt două – Momentul #1. Fix primele zile, când prețurile nu sunt reduse foarte mult (30%-50%) dar ai siguranța că găsești toate piesele pe care puseseși deja ochii, pentru că riști să rămâi fără ele dacă stai mult pe gânduri sau aștepți ultima tranșă de reduceri. În plus, mai toate hainele sunt în formă imaculată, adică fără defectele care apar după ce sunt probate. Momentul #2. Ultima săptămână de reduceri, când prețurile scad cu până la 70%. E posibil să ai norocul să dai peste ceva ce ți-a scăpat la prima tranșă de uitat prin magazine .

4. Nu cheltui din prima toți banii pe care îi ai. Reducerile durează o lună întreagă și îți garantez că o să mai intri prin magazine sau o să mai dai un scroll online și o să dai peste ceva la care nu te așteptai și pe care vrei neapărat să îl ai. Strategia dau toți banii acum pe asta pentru că precis n-am să mai găsesc altceva mai frumos” rareori se întâmplă să nu se întoarcă împotriva ta.

5. Momentul potrivit să-ți cumperi lucrurile scumpe pe care altfel nu ți le-ai fi permis. Cele pe care ți le dorești de luni întregi și la care te gândești cu jind. Dar tot acum este și perioada în care poți să îți faci stoc de piese basic – hanorace, tricouri simple, lenjerie, costume de baie… piese care, în general nu sunt prea scumpe ca să nu ți le poți permite, dar de ce să plătești totuși preț întreg pentru ele?

6. Nu te forța să ții cont de o listă. E ok să pleci cu o idee despre ce ai vrea să cumperi, ca să nu fii tentată să iei cu totul altceva sau multe alte lucruri inutile. Secretul este să nu faci din această listă un document incoruptibil. Poate vei găsi ceva și mai cool decât ce aveai trecut în wishlist, sau poate nu găsești nicio rochie potrivită pentru o nuntă, așa că nu are rost să cumperi una la întâmplare doar pentru că îți trebuie ceva și sunt reduceri. În cazul de față, poate găsești mai degrabă un accesoriu interesant care să schimbe cu totul aspectul unei rochii mai vechi pe care o poți purta în schimb.

7. Îți place haina sau îți place că e la reduceri? Promoțiile din magazine sunt gândite ingenios, tocmai ca să ne fure ochii și să ne facă să cumpărăm lucruri pe care altfel nu le-am fi achiziționat, așa că gândește-te bine – dacă nu ar fi redusă, ți-ar plăcea la fel de mult piesa respectivă? Sau îți place doar ideea de „așa chilipir nu am pomenit în viața mea!”?. 

8. Mare atenție la defecte! Dacă sunt imposibil de corectat, evident că nu are niciun sens să cumperi produsul, dar dacă este vorba despre ceva ce poate fi ușor reparat sau simplu de curățat, nu ai de ce să te sperii. În cazul produselor deteriorate, unele magazine sunt dispuse chiar să ofere o reducere în plus faţă de promoţia deja existentă, dacă întrebi. Tot aici merită să menționez să nu cumperi niciodată ceva ce clar nu îți vine și nici nu poate fi alterat (pantofi mult prea strâmți, haine care nu te avantajează deloc ca stil de croială).

9. Nu te limita la piesele relevante sezonului. Știu că nu prea îți vine să cumperi jachete sau bocanci atunci când afară sunt 35 de grade, dar preferi să le cumperi la un preț mai mare în câteva luni? Chiar dacă pare impractic pentru moment, pentru că nu poți purta imediat ce ai cumpărat, pe termen lung este o investiție foarte bună.

Foto: Google.com

Distribuie articolul: