Răcirea considerabilă a vremii a acutizat infecțiile respiratorii, a îngreunat deplasarea prin oraș dar a adus multă bucurie celor care îndrăgesc pescuitul pe timp de iarnă.

Codul galben de îngheț și ninsori – bucuria pescarilor. Tot mai mulți  pot fi surprinși pe suprafețele înghețate ale lacurilor din capitală. Se înarmează cu undițe, ceva potrivit pentru spargerea gheții,  pentru ca ulterior să petreacă ore în șir la mijlocul iazurilor.

Deși nu au frică de ger, vânt sau apă rece, deși au suficientă răbdare – nu întotdeauna se pot lăuda cu vreun pește. Chiar dacă nu am găsit nimic în gălețile lor, pescarii ne asigură că au și zile de glorie.

„În primul rând e mijlocul iernii, în al doilea – e lună plină. Vântul suflă din Est. Toți acești factori influențează. – E o știință complexă! De mult  timp sunteți pasionat de pescuit? – Nu. Vara sunt ocupat în grădină, iarna vin din lipsă de ocupație. Astăzi nu am prins nimic, alaltăieri – 14 pești, în alte zile am prin 31 sau 7, 8 pești”.

„Când și cum, am fost două zile, am prins 2 kg și gata”.

Domnul Alexei (vorbitorul de limbă rusă) are 72 de ani, 3 biciclete și de deplasează exclusiv cu ele sau pe jos. Fiind adept al unui mod sănătos de viață, la pescuit vine pentru că nu-i place să irosească timpul în zadar.

„Cineva ar prefera să stea la televizor, să bea un pahar cu vin. Eu mi-am luat un ceai. – Sunteți adept al unui mod sănătos de viață? – Da, rar se-ntâmplă să consum alcool. Nu fumez.”

Alții sunt ghidați de revoltă. Pescarul este nemulțumit de prețurile la produsele alimentare și este gata să facă economii chiar dacă nu este sigur că peștele din iazurile Chișinăului este sănătos.

„Cel care-l vând la piață, care-l vinde Plahotniuc credeți că e mai bun? Îl țin la scladuri și apoi îl vând cu 7 prețuri – o luat mai întâi bani, apoi s-a scumpit tot de mii de ori”.

Știm bine deprinderea nocivă a pescarilor înghețați – consumul de alcool. Ei ne spun însă că nu fac abuz.

„Unii aduc izvar, vin roșu. Gheața e lunecoasă și dacă consumi alcool – trebuie să fii extrem de prudent. În plus, alcoolul nu te încălzește, numai la început. Apoi, când iese hameiul…faci așa.”

Le urăm pescarilor gheață cât mai groasă și pește flămând!

Distribuie articolul: