Se pare că nu există un argument întemiat al mămicilor, ca să nu-și alăpteze bebelușii, desigur, cu excepția anomaliilor la nivelul sânilor. Gastroenterologul și pediatrul Georgeta Simon este de părere că fiecare mămică sănătoasă poate să-și hrănească bebelușul cu lapte, întrucât lactația ține doar de voința și interesul mamei. Nu a fost inventat un aliment similar, care să conțină compușii necesari sistemului imunitar, dar și hormoni care să confere senzația de dragoste maternă.

Se pare că nu există un argument întemiat al mămicilor, ca să nu-și alăpteze bebelușii, desigur, cu excepția anomaliilor la nivelul sânilor. Gastroenterologul și pediatrul Georgeta Simon este de părere că fiecare mămică sănătoasă este capabilă să-și hrănească bebelușul cu lapte, întrucât lactația ține doar de voința și interesul mamei. Nu a fost inventat un aliment similar, care să conțină compușii necesari sistemului imunitar, dar și hormonii care conferă senzația de dragoste maternă.

„Înainte, femeia nu avea voie să aibă contact cu lumea timp de 40 de zile după naștere, iar tradițiile naționale respective erau foarte bine plasate. S-a demonstrat că imunitatea copilului începe a se instala la a 40-a zi după naștere. În lacrimile, pe pielea copilului și în mucoasele lui apare imunoglobulina care îl apără de infecții.

De milenii este demonstrat că dacă ieși mai devreme cu copilul în lume, îl pierzi, pentru că se îmbolnăvește. Exact aceeași situație a rămas și în secolul XXI. Nu s-a schimbat. De aceea, rog tinerele mame să nu iasă în comunitate cu copilul nou-născut. Nu v-aș recomanda să arătați nou-născuții nici pe rețelele de socializare. Lume rea este mai multă decât lumea bună. Arătați-l mai târziu, când copilul are protecție.

Copilul este receptiv la bacteriile și virușii prezenți de ani pe teritoriul țării. Acum, însă, în țară vin tot felul de bacterii și tulpini de viruși, noutăți. Laptele matern, care este fondul de aur de imuno-rezistență pentru copil, conține absolut toate elementele imunitare necesare pentru bebeluș. Dacă mama a bolit cândva de multe patologii, are în lapte imunoglobulinele de lungă durată, pe care i le dă copilului, protejându-și copilul.

Nici măcar cea mai frumoasă cutie din lume, adusă din țări străine și frumos desenată nu conține imunogobulinele care nu pot fi sintetizate, nu are factorii de protecție, dar esențialul: nu are hormonii care asigură senzația de dragoste maternă.

În laptele uman există hormoni care asigură senzația de siguranță și dragoste maternă. Nu a făcut încă secolul XXI sinteza hormonilor care asigură dragostea. Este un complet alt lucru atunci când bebelușul crește fără sentimentul de siguranță.

Laptele matern este ieftin, tot timpul steril, tot timpul cald, cu dragoste și la cerere. Laptele puțin, în sânul mamei, se întâlnește foarte rar, doar în anomalia de dezvoltare a sânului. În rest, femeia are lapte, trebuie doar să vrea.

Drumul către laptele mamei trece prin creier. Mama trebuie să vrea să alimenteze copilul la sân. Dacă vrea, va face totul ca să aibă lapte. Și încă ceva: mama foarte obosită pierde laptele, nu uitați de acest lucru. Are nevie să fie ajutată la munca fizică și să doarmă normal”, a declarat Georgeta Simon, în cadrul ultimului workshop marca „Sănătate. Educație. Familie”.

Foto: „Sănătate. Educație. Familie

Distribuie articolul: