Am provocat-o pe organizatoarea de nunți, Alina Ciobanu, la o discuție mai controversată, de această dată am decis să vorbim despre obiceiurile de la nunțile moldovenești, care din anumite motive… nu se mai respectă! Așa că, fără multă ezitare, Alina ne-a povestit care sunt acestea, iar drept bonus ne-a oferit și detalii curioase.

1. Nunta cu nași

Primul dintre obiceiuri, la care se renunță, pe care l-a numit Alina Ciobanu, a fost faptul că tinerii din ziua de azi nu-și mai iau nași de cununie.

„Din ce în ce mai multe cupluri renunță la nași. Dacă este să ne gândim la cauzele care au provocat astfel de decizii, probabil, ar fi migrația masivă, dar și faptul că, tinerii în acest fel evită asumarea anumitor obligații. Adesea, cuplurile care se decid să își ia nași se confruntă, pe ultima sută de metri, cu un șir de probleme și neînțelegeri cu nașii deoarece aceștia la rândul lor au niște cerințe cu care mirii nu sunt de acord”, povestește Alina.

2. Ședința foto de acasă

Iată că, cuplurile care decid să-și unească destinele și să facă o nuntă se pare că nu mai vor să facă poze cu procesul de „îmbrăcare” al miresei sau cu „pețitul” acesteia, mai nou tinerii evită astfel de locuri pentru a face poze.

„Îmbrăcatul mirilor, pețitul miresei sau luarea nașilor de acasă nu mai reprezintă, pentru mulți tineri, părți care trebuie „neapărat imortalizate prin poze”. În schimb, mirii moderni aleg să facă foto sesiuni tematice fie într-un studio special amenajat, hotel sau parc, muzeu ori castel. Iar dacă totuși s-a apelat la nași, atunci aceștia preferă să vină direct la restaurant, cu invitații lor, și acolo se optează pentru o mini foto sesiune împreună cu mirii”, relatează Alina Ciobanu.

3. Furatul miresei

Organizatoarea de nunți, ne spune că și această tradiție este, tot mai des, lipsită din lista de preferințe ale mirilor.

„Furatul miresei este o tradiție străveche care se spune că dacă mireasa se lasă furată, înseamnă că inima ei nu îi aparține mirelui actual, dar celui care a furat-o. În zilele noastre invitații fiind în necunoștință de cauză fac show și caterincă pe această tradiție. Totuși marea majoritate a mirilor mai moderni, renunță la aceasta”, spune ea.

4. Aruncatul buchetului 

Ei bine, în cazul acestui obicei, organizatoarea de nunți Alina Ciobanu, spună că nu este omis completamente, doar că de cele mai dese ori este mai degrabă…reinventat.

„Aruncatul buchetului nu este o tradiție care a fost dată uitării, dar este o tradiție care a suferit anumite modificări, a devenit mai stilizată, am putea zice. Spre exemplu, mireasa decide să dăruiască, personal, sau să transmită acest buchet uneia dintre prietene sau unei fete care știe că în scurt timp va fi mireasă. Are loc transmiterea ștafetei mai degrabă și nu „goana după buchetul miresei””, povestește Alina.

5. Taraful Tradițional

Tinerii mai moderni preferă… un Dj! Iar această decizie este ghidată nu doar din considerente practice, dar și din cauza faptului că, acesta nu este atât de costisitor.

„Taraful tradițional este, tot mai des, schimbat pe un Dj. Acesta este mult mai solicitat deoarece este mai ieftin și în același timp, poate satisface gusturile și necesitățile tuturor invitaților”, zice Alina Ciobanu.

6. Despodobitul miresei

O tradiție care rar se mai întâlnește în ziua de azi, spune Alina Ciobanu. Aceasta a pierdut vădit din popularitate.

„Despodobitul miresei sau cum se mai zice, dezbrăcatul miresei este o tradiție care rar se mai întâlnește la nunțile moderne. Se pare că această tradiție este refuzată de către tineri nu doar din motiv că la „nunțile moderne” nu se practică astfel de obiceiuri, mirii nu-și doresc să fie îmbrobodiți și „înfofoliți” în daruri și năframe”, spune organizatoarea de nunți, Alina Ciobanu.