Dasha Chegarovskaya s-a simțit la un moment dat roaba funcției „subțiază” a Photoshopului. A realizat că este tentată să subțieze chiar și modelele suple și atunci s-a gândit la un leac ce a luat o formă artistică plină de gingășie. Fotografa a găsit câteva modele care poartă mărimea L și mai mult, le-a dezgolit și ni le-a prezentat în cea mai frumoasă lumină. 

Astfel Dasha sparge stereotipul potrivit căruia femeia este frumoasă doar dacă poartă cel mult mărimea M. Ce se mai ascunde însă în spatele conceptului fotografic „+ size”, am căutat să ne lămurim așa că i-am scris autoarei.

„Eu mai am proiectul fotografic pe care l-am numit „the aliens” – un proiect de artă în care fotografiez fete suple, pe care eu le fac și mai slabe în Photoshop, ca să le confer o imagine extraterestră.”

Cu timpul, Dasha a observat că este tentată să subțieze modelele chiar și în timpul unei ședințe foto obișnuite.

„ Asta se numește deformare profesională și mi s-a părut nu tocmai corectă această cale. Mi-am găsit leac în proiectul „+ size”. Am înțeles că îmi este interesant și că sunt pregătită să îl realizez. Era important să fac totul atât de frumos și gingaș încât să le placă și modelelor rezultatul.”

Dasha spune că i-a fost foarte greu să găsească modele pentru proiectul „Plus size”.

„Am lansat un anunț în grupul prin care se caută modele pe Facebook și au răspuns doar 2 oameni. De regulă eu le scriu direct modelelor și îmi place să le aleg singură, fără un casting, dar aici s-a dovedit imposibil. E o chestiune foarte delicată. Nu puteam pur și simplu să îi scriu fetei și să mărturisesc astfel că eu o consider „plus size”, căci se poate supăra. Voiam să fie o alegere conștientă. Într-un final, acele două tinere care s-au oferit singure să participe la proiect au dat înapoi și m-au rugat să nu public fotografiile cu ele. Eu, în principiu, eram gata pentru o asemenea pierdere și nu m-am supărat. Fetele se temeau de reacția publicului, aveau frică să fie judecate sau criticate.

Spre suprinderea Dashei nu toate modelele s-au lăsat cu mare greu dezgolite. Se știe, la unele ședințe foto, modelele sunt servite cu șampanie ca să le strălucească ochii și ca acestea să se destindă.

„Unele din ele se rușinau tare și de o sută de ori mă întrebau dacă am setat lumina cum se cuvine și dacă trebuie să se dezbrace acum sau nu chiar acum? (zâmbește). Altele, abia de au călcat pragul studioului, stăteau în fața mea în chiloți doar, fiind gata să fie fotografiate. Eu mă temeam inițial că s-ar putea închide în sine și le spuneam ca să le încurajez: „Dacă te vei simți mai confortabil, mă voi dezbrăca și eu!”. Toate însă au refuzat ajutorul meu. Erau mai închise în sine în primele 5 minute, dar eu mereu încerc să îmi fac modelele să râdă, le destind mai ușor așa decât dacă aș recurge la alcool de exemplu. În plus, am avut o atmosferă foarte plăcută în timpul ședinței.”

În plus, misiunea modelelor a fost una foarte simplă. Tot ce s-a cerut de la ele este să fie ele înseși. 

„Le spuneam: „Nu trebuie să îmi arătați sex aici și nu trebuie să încercați să mă seduceți. Trageți adânc aer în piept și relaxați-vă”. Voiam naturalețe, nu îmi doream niciun element inventat. Acești oameni se află în deplină armonie cu sine și cu propriul corp, am vrut să arătăm asta, acesta fiind și scopul proiectului.”

Proiectul „+ size” a venit cu o lecție importantă pentru Dasha, dar și pentru publicul de la noi. 

„Eu pur și simplu m-am încercat în ceva noi și sunt bucuroasă că procesul în sine, începând cu ședința foto și terminând cu retușarea pozelor mi-au adus plăcere. În capul meu, propriile mele limite despre cum văd frumusețea, s-au lărgit și judecând după reacția publicului la poze îmi dau seama că nu doar limitele mele s-au extins. Eu credeam că nu suntem pregătiți pentru asemenea proiecte și mă temeam că se vor găsi oameni care să îmi jignească fetele, dar iată că s-a format un adevărat fan club. Asta mă bucură.

Trebuie să înțelegem că Dasha a recurs la Photoshop și în proiectul „+ size”, dar nu a retușat mai mult pozele decât pe cele în care apar modelele ce poartă mărimile S și XS. Ea spune că nu și-a propus un hyperreaslism cu lumină dură, care să sublinieze defectele. Dimpotrivă, scopul era de a sublinia atuurile.