Violența domestică este cea mia silențioasă formă de abuz. Victimele violenței domestice rămân tacite la tot ce li s-a întâmplat, iar, pe lângă faptul că nu beneficiază fie de asistența medicală sau psihologică, în timp, trauma poate dezvolta consecințe grave. 

O campanie lansată pe Facebook îndeamnă persoanele ce se află în relații abuzive să-și deseneze pe palmă un punct negru – o alertă pentru alții despre situația în care s-au pomenit.

Mișcarea a luat naștere la începutul lunii septembrie, iar până acum, pagina a înregistrat 24 mii de abonați din toată lumea.

UntitledInițial, scopul campaniei era de a semnaliza despre situația în care se află o persoană, punctul negru servește drept imbold pentru a discuta problemele de violență din familie și de a găsi soluții.

Este o idee ce vine să deschidă ochii lumii asupra situației abuzului domestic. Aceasta a venit din partea unei victime a violenței domestice.

Se pare că grupul de pe rețeaua de socializare a ajutat deja un număr de victime în a-și împărtăși suferința și a acăuta ajutor.

black-dotCampania și-a extins sensul și acum o mulțime de femei își desenează punctul negru pe mână pentru a demonstra faptul că au suferit de pe urma violenței doimestice.

Totuși a rămas loc și de critici. Campania a fost criticată pentru simplificarea unei probleme prea complicate și punerea în pericol a unei victime al abuzului îndată ce făptașul ar vedea postarea cu acel punct negru. Unele organizații ce luptă împotriva abuzului domestic ar putea să nu cunoască sensul și mesajul punctului negru și nu ar ști cum să procedeze atunci când se confruntă cu o astfel de postare.

Black-Dot-2Totuși inițiatorii campaniei susțin că ideea punctului negru nu vine să rezolve pe deplin problema, ci să facă cunoscută situația mai multor oameni, să conștientizeze gravitatea problemei și căile prin care pot solicita ajutor. Cei ce contactează grupul sunt redirecționați către organizațiile ce le pot oferi ajutor profesionist.

SURSA