A început postul Nașterii Domnului sau postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii. În această perioadă nu este esențial doar să mâncăm pentru a ne potoli cumva foamea, ci trebuie să avem grijă ca alimentația să fie echilibrată şi completă nutriţional. Pentru aceasta am apelat la nutriționista Luminița Suveică și am rugat-o să împărtășească cu noi câteva sfaturi pentru un post sănătos.

Specialista în nutriție ne spune că în perioada postului este bine să ne pregătim din timp un meniu pentru cel puțin o săptămână, în așa mod ca să avem o alimentație variata și echilibrata cu toți nutrienții necesari.

„Zilnic trebuie sa folosim în alimentație 1 gr de proteine X, 1 gr de grăsimi X, 3 gr de carbohidrați X,  30 ml apă la 1 kg corp. De asemenea trebuie să folosim fructe, legume și fibre zilnic în alimentație. Proteinele vegetale le găsim în ciuperci, mazăre, fasole, avocado, iar grăsimile vegetale sunt în semințe, nuci, alune, uleiuri vegetale”, menționează nutriționista.

„Este important să nu consumăm prea multe dulciuri și pâine, ci să avem o alimentație echilibrată. Laptele din cocos sau migdale este perfect pentru această perioadă. O gândire pozitivă și cu voința și un plan alimentar echilibrat este formula succesului în post. Este de dorit să evităm produsele modificate genetic din soie, maioneză și alimentele cu mulți conservanți, coloranți și aditivi alimentari”, ne mai spune Luminița Suveică.

Menționăm că, în acest an, postul Crăciunului a început pe 26 noiembrie și se va încheia pe 7 ianuarie, când creștinii vor sărbători Nașterea Domnului pe stil vechi.

Vezi și: 6 reguli esențiale ca să postim corect, de la preotul Maxim Melinti