Ministerul Sănătății a emis Cod portocaliu de rujeolă la nivel național. Anunțul a fost făcut de ministrul Svetlana Cebotari, în urma unei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publice, convocată luni dimineața la solicitarea prim-ministrului.

Generală Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău atenţionează comunitatea civilă despre necesitatea şi importanţa vaccinării.

„În context, vă reamintim că, în conformitate cu Legea nr.10 din 03.02.2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice art.52, p.(6) admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice, ceea ce este reglementat în Hotărârea de Guvern nr.1113 din 06.10.2016 cu privire la aprobarea programului naţional de imunizări pentru anii 2016-2020, Capitolul III, Obiectivul 2.”

Astfel, DGECTS solicită:

– identificarea copiilor nevaccinaţi din instituţiile de învăţământ şi a copiilor care necesită revaccinare;

– controlul valabilităţii contraindicaţiilor;

– organizarea informării părinţilor despre necesitatea vaccinării şi transmiterea datelor despre copiii nevaccinaţi medicilor de familie din teritoriu.

Reiterăm că importanţa acoperirii vaccinale a populaţiei conform Calendarului de vaccinare, aprobat prin Programul Naţional de Imunizări pentru anii 2016-2020, este una PRIORITARĂ pentru întreg sistemul de sănătate publică.

DGECTS recomandă părinţilor să se adreseze la medicul de familie pentru alte detalii relevante privind riscurile rujeolei şi atenţionează despre situaţia alarmantă şi creşterea numărului de îmbolnăviri în ultima perioadă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, iar specialiştii susţin că un copil bolnav poate să infecteze circa 18 copii.

Cum recunoști rujeola?

Maladia, foarte contagioasă și periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

*Situaţia privind numărul cazurilor de rujeolă poate fi vizualizată în timp real pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

Distribuie articolul: