Când am pornit Campania #FirstJob ne părea că nu vor dori persoanele publice să povestească primele experiențe de muncă. Însă oricât au fost de grele, nasoale, oricât de puțin plătite sau de nepotrivite – primul loc de muncă nu se uită niciodată. Am întrebat-o pe Coregrafa Mirela Urușciuc ce emoții îi trezește ei primul job și cum i-a influențat ulterior cursul carierei.

Buneii mi-au educat dragostea de muncă

Când zic că am pornit de jos, o spun la propriu. Mergeam verile la bunei, îi ajutam la pământ – plivit de harpacică, strâns gândaci de Colorado sau cules de tot felul de legume. Tot ce făceau bătrânii, făceam și noi, lucru pentru care, la sfârșit de vară, eram remunerați cu câteva sute de lei. Asta era pușculița din care scoteam cu mândrie bani la cumpăratul de rechizite pentru 1 septembrie. Cum venea școala, dădeam colegilor de copiat sau scriam poezii „la comandă”, în schimbul a tot felul de prostii – abțibilduri, reviste și carnețele.

M-am angajat oficial… find minoră

Când m-am mutat la liceu, pe la 15 ani, necesitățile nu mai puteau fi acoperite de joburi sezoniere ori întâmplătoare. M-am angajat drept vânzător/consultant într-o rețea de telefonie mobilă. Am învățat sute de parametri legați de tehnică. Chipurile mă descurcam bine, de asta șefii mi-au tolerat aducerea întârziată a buletinului, pentru perfectarea actelor. Abia după vreo jumătate de an au aflat, săracii, că eram minoră.

Dar voi ați trecut pe la Piața Centrală

Alt job marcant a fost piața centrală. Am vândut caiete în fața unei gherete cu muzică. A fost perioada în care acasă nu vroiam decât baie și multă-multă liniște. Epic a fost când am început a dansa la nunți, preda copiilor și administra un karaoke – toate simultan, în perioada facultății. Dormeam câte 3-4 ore pe noapte și câte vreo 2 ziua, la lecțiile de teorie. Acum scriu zâmbind, pentru că anume acest parcurs m-a format și călit pentru viață. Nu regret nici pământul de sub unghii, nici gălăgia din Piața Centrală. M-am descurcat cum am putut, ca să-mi creez calea pe care pășesc azi.

Foto: Arhivă personală