Peste 550 de coriști vor putea fi admirați în această perioadă la Chișinău. În cele mai bune tradiții de toamnă, Festivalul – Concurs Internaţional de Muzică Corală, „A ruginit frunza din vii”, adună şi în acest an cei mai talentaţi dirijori şi coruri atât din ţară, cât şi internaţionale.  

În cadrul conferinței de presă organizată ieri la Muzeul Naţional de Istorie, Președintele Asociației Muzical – Corale, Elena Marian, alături de Victor Nevoie – Dirijor, compozitor şi Maestru în Arte, Valentin Budilevschi – dirijorul capelei corale Moldova, Maestru în Arte, Anna Ungureanu – Membru al jurului Internațional, dirijorul corului MADRIGAL din București şi Andriano Marian – dirijorul MNYO, au vorbit despre mult aşteptul festival, care va avea loc în perioada 18-21 octombrie, în patru locaţii diferite din Chişinău.

Organizatorul festivalului şi Președintele Asociației Muzical-Corale, Elena  Marian a vorbit despre eveniment şi a oferit următoarele detalii:

„Această ediție găzduiește dirijori, coruri și membri ai jurilui din mai multe ţări. La festival vor participa 22 de formații corale cu un număr de 550 interpreți din Macedonia, Rusia, Ungaria, Ucraina, România și Republica Moldova și urmează să găzduiască în jurul la 3000 de spectatori, deci avem cu ce ne mândri şi sper că totul va decurge cu bine. Eu sunt optimistă.”

Andriano Marian a afirmat că acest Festival a devenit deja o tradiţie care duce şi la o dezvoltare, care este o valoare socială ale acestei comunităţi: „Cu cât mai multe coruri suntem în ţară, cu atât mai mult o să fie o incluziune, o comunicare între oameni ce ne uneşte pe toţi într-un scop comun. Deci, corul trebuie promovat.”

Victor Nevoie , Maestru în Arte afirmă că „În Republica Moldova este probemă serioasă, încă din anii sovietici sunt puţine coruri, dar bune. Este o zicală a unui mare profesor: Dacă cântă şcoala şi învăţătorii, mâine va cânta tot poporul. Acum însă, cântă doar instituţiile cu profil muzical. Mă bucur să văd că la această ediţie au venit mai multe colective decât la ediţiile anterioare şi acest concurs cu un generic atât de frumos – creşte şi va aduce foloasele lui.”

Maestrul Valentin Budilevschi nu s-a lăsat fără glumele sale, însă  a conturat că accent trebuie de pus pe oamenii care încearcă să facă ceva ca să nu se uite de această artă corală: „Înainte nu era nevoie să faci cor, pe atunci în fiecare seară se făcea cor, acum însă sunt foarte multe nuanţe până organizezi ceva. Până ajungi la festivalul propriu-zis sunt foarte multe probleme: finanţe, cazări, diurne ş.a, dar rezultatul contează într-un final.”

Invitata din România, Anna Ungureanu, s-a arătat foarte încântată de invitaţie: „Abia aştept să aud toate corurile şi să fac parte din acest minunat festival.” Ea a mai adăugat că:
„Cei care cântă în cor defapt, ştiu să relaţioneze şi să conlucreze în echipă. Echipa astăzi, este din ce în ce mai puţin susţinută şi în şcoli nu te învaţă să fii dirijor sau altcineva. În echipă se ajută unu pe altul şi se susţin reciproc, deci echipa este o capsulă foarte importantă.”