Fenomene meteo extreme au avut loc la sfârşitul acestei săptămâni în lume. Capitala Rusiei a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultimii peste 70 de ani, iar în Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din această ţară şi posibil de pe Pământ, 54 de grade Celsius.

O furtuna violenta a lovit vineri capitala Rusiei. Potrivit meteorologilor, la Moscova nu a mai plouat atât de tare din anul 1923. S-au înregistrat rafale de vânt de 24 de metri pe secundă, potrivit unui comunicat al Ministerului rus pentru Situaţii de urgenţă. Furtuna a provocat pagube importante şi a făcut mai multe victime.
627x0Moscova s-a transformat vineri într-o adevărată arcă a lui Noe. Ploile abundente din 30 iunie au stabilit două recorduri: cea mai mare cantitate de precipitaţii ce au căzut vreodată la această dată, în istoria observaţiilor meteorologice din Moscova, şi cele mai abundente ploi înregistrate în luna iunie, în general.

627x0 (1)

Conform ultimelor date publicate pe site-ul Ministerului rus al Energiei, peste 87.000 de oameni din Moscova şi suburbiile sale, dar şi din regiunile Tula şi Kaluga, care se învecinează cu capitala rusă, au rămas fără energie electrică. În şase ore au căzut în zonă echivalentul a două treimi din precipitaţiile care se înregistraseră într-o lună.
627x0 (2)
Furtuna violentă care a lovit capitala rusă a provocat pagube importante, dar a şi ucis şi două persoane şi a rănit alte câteva. „O persoană a fost ucisă de fulger, patru au fost rănite şi au fost spitalizate“, peste 1.200 de copaci au fost dezrădăcinaţi, a scris pe reţelele sociale primarul Moscovei, Serghei Sobianine. Ploaia şi vântul puternic au perturbat grav funcţionarea aeroporturilor din Moscova: un total de 235 de zboruri au fost întârziate şi şase anulate.

Cea mai mare temperatură, înregistrată în iunie pe Pământ

La Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, s-a anunţat joi după amiază cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în această ţără: 127,4 grade Fahrenheit, adică 53 de grade Celsius. Mai mult, aceasta ar putea să fie temperatura record de pe Pământ, dacă se adeveresc măsurătorile celor de la Weather Underground, care au stabilit şi mai multe grade în termometre: 54.   Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informaţia potrivit căreia în Ahvaz au fost 53,7°C (128,7 grade Fahrenheit). Kapikian spune că temperatura este un record absolut naţional şi este considerată cea mai mare înregistrată vreodată în iunie, în Asia Continentală.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: