„Femeia modernă sau „Femeia mileniului trei” este una din cele mai complexe femei care se dezvoltă pe Pământ, iar rolul ei, nu este nici pe departe cel mai ușor de experimentat. Iar acele femei care reușesc să își asume, înțeleagă și integreze rolul propriei feminități, ajung să inspire, să emane bucurie, dragoste de viață, îmbinând în mod armonios puternicia cu gingășia!”, explică psihologul Aurelia Balan.

Majoritatea concep femeia modernă ca pe cineva care le reușește pe toate, poate fi și mamă și soție gospodină, dar și un profesionist la locul de muncă. De fapt, esența este mult mai amplă.

Strălucirea, înțelepciunea, candoarea, puterea de decizie, impunere, activitate, profesionalism și dedicare, de care trebuie să dea dovadă femeia contemporană, sunt doar câteva din provocările zilnice prin care epatează, cucerește se face înțeleasă și acceptată.

Femeia modernă este mai aranjată, mai frumoasă, mai independentă decât erau femeile acum câteva decenii, ca să nu vorbim de secole, însă sunt mult mai fragile și ușor de rănit. Femeia modernă își pune multe întrebări, își setează multe obiective și provocări și este într-o continuă fugă după validări sociale.

Inteligentă, puternică, talentată și eficientă

Femeia modernă a dezvoltat o mentalitate deschisă și a învățat cum să stabilească și să-și atingă obiectivele. Este puternică, talentată, eficientă, capabilă să susțină pe alții. Este mândră de munca sa abundentă, poate lucra toată ziua, dar seara poate fi super-femeie. Are tot timpul soluții la problemele vieții, iar pentru ea problema nu are o nuanță negativă, ci este întotdeauna o provocare spre reușită. E femeia cu energie, care radiază, deoarece își cunoaște potențialul și limitele. Lipsurile și le ascunde cu inteligență, văzându-le ca țeluri care vor fi atinse în timp scurt.

Forţează viaţa, demonstrând o ambiţie continuă , deci este femeia modernă care stă în picioare chiar dacă îi e greu. E cea care a căzut de nenumărate ori, dar s-a ridicat de fiecare dată – chiar dacă a fost cu răni în suflet, și cu inima sfâșiată, a știut să facă uz de resursele ei nebănuite și s-a ridicat.

Femeia modernă nu se vinde

Femeia cu adevărat puternică și modernă nu cucerește un bărbat prin favoruri trupești, ci prin felul în care pășește, prin simplitatea, afecțiunea și delicatețea ei. Nu oferă totul de-a gata. Nu se pune pe tavă și nu se vinde. Știe ce e al ei și-și iubește omul de alături fără reproșuri, fără a încerca să-l schimbe. Este atrăgătoare pentru acel bărbat pentru care femeia este o provocare, deoarece la rândul lui are o stimă de sine ridicată. Această femeie știe să-și cunoască partenerul și ea se consideră o operă de artă. Este informată despre așteptările bărbatului, dorește să corespundă idealului feminin imaginat de partenerul ei.

Femeia – enigmă

Femeia modernă continuă a fi o enigmă pentru partener: talentată, senzuală, femeia dorită și totuși nu se lasă ușor descoperită, este ca un fluture care se lasă remarcată şi dorită pentru a fi cunoscută. Construiește egoul masculin, îl face mândru de prezența ei. Această categorie de femeie arată foarte bine, iar asta nu se referă la parametrii fizici, ci la atitudinea prin care își poartă trupul ,prin care reușește să pună în valoare chiar și rochia vintage a bunicii. Sunt bărbați care nu doresc să fie nici măcar în preajma acestei tipologii de femei, deoarece ies la suprafață slăbiciunile şi neîmplinirile sale.

Și în secolul XXI, principala provocare a femeii rămâne a fi feminitatea.

Într-o lume dominată încă de puterea masculină, feminitatea este asemeni unui parfum îmbietor a cărui aromă trezește simțurile, provoacă delicat, suav și vindecă precum cea mai complexă alifie. Femeia modernă se vrea profundă și complexă, are nevoie de timp pentru ea, să se simte în largul ei. Ea caută frumusețea reală și dorește să trăiască viața în profunzime. Zilnic este motivată de spiritualitate. Are principii prin care efectiv luptă pentru o familie sănătoasă, un cerc de prieteni conectaţi la dezvoltare proprie. Femeile în care predomină această dimensiune doresc o societate corectă. Au gust și simţul esteticii, în orice găsesc acel ceva frumos, de valoare. Apreciază arta fină, cultura și literatura bună.

Feminitatea funcţională care se cultivă prin puterea ei, prin gândurile sale, prin atitudinea faţă de semnele venite din jurul său. Prin actul maternității, prin cel al relaționării și desigur, al iubirii. Astfel îşi focusează frumuseţea pe atitudine, pe dăruire, pe putere, pe educație și dezvoltare. Doar așa frumuseţea unei femei va rămâne vie toată viaţa, iar ea va reuși să treacă de condiția fizicului, să se aprecieze, să aibă încredere în ea și să fie un continuu izvor de inspirație și motivare pentru cei de alături.

Desigur responsabilitățile și rolurile femeilor contemporane sunt multe, iar actualitatea vieții sociale în special, poate uneori părea prea dură pentru finețea lor, dar cu mult exercițiu, autocunoaștere și dragoste de sine, chiar și în epoca modernă, femeile pot și știu a fi deosebite.

Aurelia Balan-Cojocaru, dr. în psihologie.

Vezi și: Banii în relație, ceartă pentru soți? Psihologul Aurelia Balan vă spune cum să ajungeți la o înțelegere