Astăzi în campania #cumamemigrat îți prezentăm o poveste frumoasă a unei familii care a decis să pleca în Barcelona – o alegere extraordinară, spun ei. Familia Ojog e plecată în Spania de jumătate de an, dar spune că acolo se simte ca acasă. Haide-ți să le aflăm povestea, relatată de Esenia Ojog!

Decizia

„După alegerile din 30 Noiembrie 2016 am rămas cu un gust amar fata de tot ceea ce se întâmpla cu soarta neamului meu. A mai trecut ceva timp, schimbările se lăsau așteptate atunci dezgustați și obosiți am luat decizia ca emigrarea e necesară familiei noastre! Eu demult vedeam acest pas ca pe o soluție, așteptam însă și soțul meu să se convingă de asta. Probabil lui i-a fost cel mai greu să se hotărască fiind patriot de fire și activând în poliția de frontieră. Încă mai nutrea speranțe că în Moldova se pot schimba lucrurile spre bine. Într-un final am început tot mai mult să discutam pe acest subiect și să decidem încotro o apucăm cu 2 copii mici, lăsând în urmă tot ce am agonisit pentru a începe viața de la zero. Noi am ales sa emigram singuri, fără ajutorul rudelor sau cunoscuților, Da, în zilele noastre încă e posibil! Am decis că emigrăm pentru un trai frumos, o viața liniștita- nu pentru a strânge averi, așa că am dat prioritate țărilor calde.”

Spania

„Într-un final după multe discuții am ales Spania. Sunt convinsă  ca alegerea sa fie reușită e nevoie să alegeți o țară care să vă placă ca ulterior să vă adaptați ușor. Alegând o țara de „adopție” după criteriul financiar riscați să fiți nemulțumiți de alți factori precum clima, cultura, atitudinea băștinașilor în final puteți să nu vă acomodați și să pierdeți timp. Alt factor important este sa fiți pregătiți moral pentru niște schimbări majore, uitați de domeniul în care ați activat și de profesia pe care o aveți și fiți pregătiți să o începeți de jos. Ca sa nu fiți dezamăgiți în scurt timp după marea „mutare” trebuie sa nu aveți așteptări înalte. Probabil timpul pentru a lua această decizie de emigrare va fi diferită pentru  fiecare în parte, noi ne-am decis repede.”

Oamenii necunoscuți i-au ajutat.

„Trăim într-o era informațională  care ne permite să ne documentăm în scurt timp. În cazul nostru am luat cu asalt toate grupurile de Facebook, în rusa, română, engleză și am făcut zeci de postări despre tot ceea ce ne frământa. La acel moment aveam un grup de Facebook destul de mare „Adopta un moldovean”, pe care îl analizam ca să planific marele pas. Poate pare banal, dar noi anume asa am găsit job și chirie, fiind încă în Moldova. Oameni total necunoscuți  i-am contactat pe rețelele de socializare și ne-au ajutat.  Poate e vorba și de noroc.”

 

Cum s-au adaptat copii…

„În cazul în care emigrați având copii, pregătiții moral pentru acest pas, vorbiți-le despre schimbările prin care trece familia voastră.. Oferiți-le informații despre cultura, tradițiile și obiceiurile țarii în care urmează să locuiți. Noi avem 2 copii, un băiat de 9 și o fetiță de 2 ani. Fetița nu a fost marcată, băiatului însă i-am vorbit mult despre Spania i-am arătat filmulețe  cu locurile superbe ale Barcelonei. Nu lăsați copiii în umbra, ei sunt membrii familiei voastre și pot fi la fel de stresați ca și voi.În cazul nostru, Max a fost dornic de această schimbare, foarte entuziasmat și curios. Unica condiție pe care ne-a pus-o , a fost sa-i luam toate cutiile cu lego. 3 cutii enorme, câteva cărți cu super eroi – astă a fost bagajul lui Max.”

De 5 luni în Barcelona.

„Deși avem 5 luni de când suntem în Barcelona, el încă e cu dispoziția de vacanța, dornic de noi descoperiri . Nici într-un caz nu lăsați copiii în țară, cu gândul ca îi luați într-un an. Greu, ușor cu lipsuri și neajunsuri, dar categoric când e toată familia împreună se depășește mult mai ușor acest moment. Cel mai greu a fost când soțul pentru prima data a stat la distanța de noi, aproape 5 luni. Deși , totul era pregătit pentru sosirea noastră în 3 luni a trebuit să așteptam mai mult din cauza actelor copiilor care întârziau. Acest moment pentru el a fost extrem de dificil. În schimb de când am venit în Barcelona nu pot spune ca am avut situații extreme sau momente grele. Lucrurile s-au aranjat ușor parcă de la sine și viața își continuă cursul.”

 

Nu uit de unde am plecat.

„Nu vreau să par un cetățean  care nu își iubește țara și neamul, dar de când am emigrat nu am avut nici un regret sau vreun sentiment de dor. Nu uit de unde am plecat mă mândresc că sunt basarabeancă, dar nu sunt dintre cetățenii care plâng că vor acasă. Poate a trecut prea puțin timp și urmează să vină regretele și dorul. Nici copilul cel mare, care conștientizează  situația  nu mă întreabă nimic de „acasă”, nici când o sa revenim în vacanță, nici că i-ar fi dor de ceva anume.”

Un pas dorit și reușit.

„Pentru noi acest pas a fost foarte dorit! Poate ar fi mai ușor să emigrăm și să ne desprindem de meleagurile natale dacă am fi de părerea că noi suntem locuitorii planetei, nu a unui stat anume. Barcelona e un oraș superb, adevărul e ca nici nu știam ce oraș magic este. Am avut noroc sa alegem unul dintre cele mai dezvoltate orașe ale lumii. Deși am impresia ca el ne-a ales pentru că noi căutam job în sudul Spaniei până când ne-a contactat cineva cu o oferta de lucru în acest oraș.

Spaniolii sunt calzi si primitori, foarte toleranți la bâlbâielile noastre în încercarea de a formula o propoziție. Când ți se adresează cu „ guapa/reina” (frumoaso si regino) iar copiii sunt „muneca/ doll” (păpușa) îți dai seama că nu ești străin.  Max e încântat de colegiul la care merge, unul obișnuit de stat unde profesorii au o atitudine deosebita iar sistemul de educație e foarte divers de cel din Moldova. Dacă ar fi să aleg încă o dată aș pleca mult mai devreme!

Realizez că am pierdut timp, a trebuit sa muncim câte 11 ani în sfera bugetară ca sa înțelegem că ne îndreptam spre nicăieri. Acesta nu e un articol care vine sa încurajeze un nou val de emigrare. Important e să ne simțim bine acolo unde suntem  „acasă” în Moldova  ori „acasă” în orice colț de lume.”

Mulțumim pentru confesiune, Esenia. 
Dacă vrei să ne povestești istoria ta, să ne spui cum e să te adaptezi la mii de kilometri de casă, dar și ce ți-a reuțit să creezi, faci în acea țară, te îndemnăm să ne scrii la EA@interakt.md. #Cumamemigrat poate face un conațional să nu mai vrea să plece din țară sau îl poate ajuta pe altul să se integreze mai ușor.

Distribuie articolul: