La 11-12 decembrie 2017, la Moscova, și-a ținut lucrările cea de-a XII-a ediție a Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI, ediție dedicată Anului Familiei în CSI. Pentru prima dată în istoria Forumului, participanții au asistat la ceremonia de înmânare a Premiului „Звезды Содружества”, cel mai important premiu umanitar CSI, acordat pentru merite remarcabile în domeniul artei, științei și educației.

Compozitorul Eugen Doga a fost unul din cele opt personalități din domeniile nominalizate care s-a învrednicit de acest premiu, se arată într-un comunicat al Academiei de Științe. O surpriză frumoasă pentru maestrul Eugen Doga, care a marcat 80 de ani, prilej ce s-a materializat în declararea anului 2017 – Anul Eugen Doga, artistul susținând pe parcursul anului aniversar zeci de concerte în Republica Moldova, România și Federația Rusă, țări unde este iubit și apreciat cel mai mult.

 

Printre deținătorii premiului se numără și artistul plastic Farhad Halilov (Azerbaidjan), compozitorul Tigran Mansuryan (Armenia), criticul literar Ivan Savercenko (Belarus), maestrul de balet Yuri Grigorovich (Rusia), actorul Ibodullo Mashrab (Tadjikistan) ș.a.

Maestrul Eugen Doga a mulțumit Fondului pentru acordarea acestui prestigios premiu, pentru aprecierea creației sale, pentru muzica sa care a dăruit-o dea lungul anilor oamenilor:

„Mulțumesc frumos pentru acest forum, o acțiune frumoasă pentru corp și pentru suflet. Eu sunt fericit și vă sunt recunoscător că ați atras atenția la muzica mea. Aceasta este încă o notă muzicală în acest imens diapazon al civilizației”, a spus maestrul în cuvântul său de gratitudine. De asemenea, Eugen Doga a propus pentru viitor să fie organizată o manifestare cultural-artistică specială a laureaților, unde fiecare să-și prezinte măiestria. Dacă eu sunt muzician, ar trebui să ies aici cu pianul, or, premiul a fost acordat pentru merite deosebite într-un domeniu. Aceasta, a spus maestrul Doga, cade mai ușor la inimă și unește lumea, trebuie să fim cu spirit unit.

 

Întrebat ce semnifică acest premiu, maestrul Doga a spus că s-a obișnuit că lumea îl cunoaște și nu de aceea că este alintat.

„Cel mai bun lucru este omul și spiritul omului. Eu scriu pentru om, pentru omul care înțelege și are nevoie de simțuri. Undeva aceste simțuri sunt adormite și eu mă strădui să le trezesc la viață. Dacă ar fi toată lumea artistică ca să intre într-un acord de înțelegere, ar fi foarte bine. Eu mă voi întoarce acasă mândru, pentru că Republica Moldova m-a înaintat și am fost primit aici frumos”, a menționat compozitorul pentru Academia de Științe.

 

La deschiderea reuniunii, alături de şefii celorlalte delegaţii, un mesaj de salut din partea delegației Republicii Moldova, a transmis dr. Efim Chilari. În discursul său, conducătorul delegației a subliniat importanţa relaţiilor interstatale de colaborare în sfera culturii, științei și educației, dar şi altor domenii, amintind că și Republica Moldova a găzduit o ediției a Forumului, care a reunit peste 500 de reprezentanți ai elitei intelectuale CSI. Totodată, Domnia Sa a exprimat onoarea pentru prezența la Forum a compozitorului Eugen Doga, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, dar și a câtorva zeci de Academii din lume, Artist al Poporului URSS, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Laureat al Premiului de Stat al RM, dar și deținător al celor mai prestigioase distincții din țară și din lume.

Precizăm că ediţia următoare a Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI va avea loc în Dușambe, Tadjikistan și va fi dedicată Anului Culturii în CSI. Evenimentul a fost organizat de Fondul Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI. Evenimentul are loc anual în unul din statele-membre CSI. Din 2006 Forul Intelectualității CSI s-a desfăşurat în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Turkmenistan, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan, Țara noastră a găzduit, cea de-a IV-a ediţie a Forului, care s-a desfăşurat în 2009, la Chişinău, dedicată Anului Tineretului. Reuniunea anuală a intelectualităţii în diferite ţări CSI a devenit deja o tradiţie care întruneşte cei mai de seamă exponenţi ai ştiinţei, culturii şi artei acestor ţări.

Distribuie articolul: