Irina Ghiliova este specialistă în programe detox, organizează ateliere de gătit după rețete vegane și vegetariene. Clienta ei fidelă este chiar mama, deseori întrebată cum îi reușește să se mențină într-o formă atât de bună. Calea Irinei spre viața fără carne, completată cu programe de curățire a corpului și sport, nu a fost tocmai netedă. Primele gânduri despre nocivitatea alimentației haotice au apărut pe când avea 15 ani. 

Irina, de ce este mai calitativă viața fără carne?

„E mult mai ușor să trăiești fără ea, fizic și emoțional. Organismul devine mai rezistent, dispar bolile legate de stomac și erupțiile pe față. Anume după ce m-am lăsat de carne am început să practic sportul.”

Detoxul este o modă sau o necesitate?

„Este o modă și o necesitate. Cel care spune că e doar o tendință în alimentație, face rău. E important să abordezi detoxifierea conștient și să ai o motivație corectă. Iată trei reguli la care țin enorm atunci când vorbesc despre detoxifiere: nu trebuie începută niciodată fără pregătire, nu trebuie desfășurată niciodată fără ghidaj atunci când se face pentru prima oară, este important să ieși corect din programul de detox sau mai bine nu îl începeați deloc.”

Irina, când ai înțeles că alimentația ta este greșită și ți-ai dorit o schimbare radicală în meniu?

„Primele gânduri au apărut încă în familie, când fratele meu a fost diagnosticat cu pancreatită. Eu aveam 15 ani atunci. În casa noastră se considera alimentație corectă meniul care includea pârjoale  și legume pregătite la aburi, iaurturile activia, covrigeii, merele coapte. Acasă mâncam asta, iar la școală mă îndopam cu covrigi. În cele din urmă, m-am pomenit cu gastrită și kilograme în plus. Mai bine de cinci ani, eu nu mănânc carne, iar de doi ani – nici pește. Cu produsele lactate lucrurile stau un pic altfel. Se face un an de când mi-am revizuit atitudinea față de produsele lactate și am învățat să gătesc fără ele.  Le consum doar în ospeție și cafenele, ceea ce se întâmplă foarte rar. După asta trec printr-un program de detoxifiere.”

Cum ai ajuns de la carne la alimentația vegană și sport?

„Când m-am lăsat de carne am început să mănânc foarte multe lactate și făinoase. În pofida acestui fapt, greutatea mea a scăzut și am început să arăt mai bine. Gastrita a rămas, în plus mă deranja splina. La prima sarcină am luat în greutate 20 de kilograme, iar după naștere aveam 15 kilograme în plus. Aveam de gând să alăptez la sân, în același timp să slăbesc. Atunci am făcut cunoștință cu ceea ce înseamnă detox, alimentație corectă, smoothie, combinarea corectă a alimentelor. Urmând noile principii, am pierdut kilogramele în plus și a trecut gastrita. Apoi am început să mă ocupă activ cu yoga, aeroyoga, acroyoga, gimnastica aeriană. Atunci am aflat că în sală te poți descurca perfect fără cocktailuri cu proteine și că rezultatele apar tocmai atunci când mănânci mai puțin.”

Ce presupune proiectul Open vegan kitchen, lansat de tine?

„E un studio culinar, la care organizam ateliere de gătit după bucătăria vegană și vegetariană.  Acum mă pregătesc să trec în mediul online cu un nou format. Vegan kitchen & detox  este un proiect care nu doar oferă teorie despre alimentația corectă, dar și rețete numai bune de gătit acasă. Bucătăria vegană este populară în Europa, SUA și devine tot mai prezentă în țările CSI. Înseamnă alimentație fără produse de origine animală. Eu mai alcătuiesc rețete care nu includ glutenul, zahărul și adaosuri chimice.”

Acum și familia ei urmează rețetele pregătite de Irina. Ce crede copilul ei, Mateo, despre asta o să vă povestim într-un alt material. 

Foto: Arhivă Personală

Distribuie articolul: