„Pentru prima dată când am văzut-o m-am îndrăgostit de ea”, a recunoscut Katerina Toutouza, arhitect din Grecia. „Moara chiar este specială. Nu o spun doar așa, ci pentru că am văzut multe mori în întreaga lume”, a adăugat Florin Marius Streza, șef Secție Cercetare și Funcționare Expozițională și muzeograf din România.

„La moment – moara degradează din cauza indiferenței și iresponsabilității noastre”, a precizat directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă

„Dacă nu veți întreprinde nimic în următorii 5 ani, moara va fi pierdută pentru totdeauna”, a declarat Willem van Bergen, președintele Societăţii Internaţionale de Mulinologie.

La aproape 230 de km de Chișinău, la marginea satului Cernoleuca descoperim un monument de arhitectură, care este unic în întreaga lume –  moara de vânt.

În prezent, moara nu funcționează și se află într-o stare deplorabilă. S-au păstrat câteva din mecanismele de lemn din interior. În trecut, moara era dotată cu șase aripi.

În acest moment, această moară de vând are nevoie urgent de reconstrucție. Ion Ștefăniță, alături de un grup de activiști, vrea să inițieze un proiect de reabilitate pentru a salva acest monument de arhitectură – unic în lume. Trei specialiști de peste hotarele țării au fost invitați pentru a efectua releveul.

Moara de vânt din Cernoleuca a fost construită la sfârșitul sec. XIX. Moara apare în mai multe picturi ale artistului basarabean, Igor Vieru, care s-a născut în Cernoleuca. În secolul al XIX-lea, pe dealurile din apropierea satului Cernoleuca, funcționau 12 mori de vânt.

Pe parcursul anilor, autoritățile locale și băștinașii au depus eforturi pentru a restaura moara de vânt, dar încercările au eșuat. În secolul al XIX-lea, în Basarabia existau peste 2600 de mori de vânt. Potrivit registrului de stat al monumentelor, în ţară s-au mai păstrat doar trei mori de vânt, 9 cu aburi şi 11 de apă.

Distribuie articolul: