Amatorii de cafea s-au întrebat cu siguranță dacă licoarea aromată pe care o preferă de obicei în pauze este permisă și în perioada postului. La această întrebare și-a propus să răspundă, pe blogul său, și coffee-expertul ucrainean Sergey Reminniy, tot el și autor de cărți de specialitate.

boss_01_9„Toată lumea care postește se întreabă dacă alimentele pe care le consumă corespund canoanelor din Post. Desigur, ne interesează și cafeaua, dar în mod special – dacă aceasta ajunge pe lista alimentelor interzise, alături de ceai și zahăr.

Răspunsul clasic este acesta: nu există interdicție pentru ceai și cafea, aceste băuturi pot fi consumate, însă de obicei, în timpul Postului Mare, se recomandă consumul lor în cantități cât mai moderate și poate chiar abținerea la ele. În loc de acestea, se beau ceaiuri de ierburi sau fructe. Zahărul poate fi consumat.

Un răspuns mai corect mi l-a oferit episcopul unei biserici greco-catolice din Ucraina, care mi-a răspuns:

Dacă pentru tine cafeaua nu e decât o băutură, aceasta nu se interzice în Post. Dacă ești dependent de cafea și nu poți fără ea nicio zi, trebuie să renunți la această băutură, asta semnificând de fapt suprimarea cărnii.

Este important să reținem că Postul este abținerea de la bunătățurile și plăcerile de care oamenii se bucură. Abținerea este o victorie mică sau mare pe care o avem asupra noastră, asupra slăbiciunii noastre umane. Afară de aspectele fizice, Postul are o semnificație mult mai profundă. Vorbesc aici de faptul că reprezintă o călire a firii umane, însoțită de efecte de însănătoșire a corpului.

Poate că cineva aștepta un răspuns concret, dar iertați-mă, un răspuns unic nu există. Fiecare credincios trebuie să-și facă alegerea”, susține Sergey Reminniy, pe blogul său, coffee-expert.com.ua.

Foto: pexels.com, coffee-expert.com.ua

Distribuie articolul: