Chișinău, 22 iunie, 2017 - „Meserie pe plac, viitor asigurat” - acesta este mesajul pe care l-au transmis elevii școlilor profesionale, colegiilor și centrelor de excelență, care au dansat în centrul capitalei și au format simbolic „o mână a profesiilor”, ce semnifică abilitățile practice obținute în învățământul profesional tehnic (ÎPT). Aceștia au lansat astfel campania cu genericul „Meserie pe plac, viitor asigurat”, desfășurată de Ministerul Educației, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

„Scopul campaniei este de a informa publicul general, inclusiv părinții și elevii, despre oportunitățile oferite astăzi de învățământul profesional tehnic. În ultimii ani, acest domeniu al educației a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene și altor parteneri și astăzi putem vorbi despre studii mai practice și mai relevante pentru piața muncii, cu echipamente noi, condiții îmbunătățite și alte inovații, care oferă elevilor un start bun în viața profesională, cu perspective de angajare asigurate”, a spus Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT la Ministerul Educației.

Campania „Meserie pe plac, viitor asigurat” se desfășoară în perioada iunie-august 2017. Pe lângă informarea publicului general, aceasta își propune îmbunătățirea imaginii ÎPT în rândul părinților și elevilor, prin promovarea spoturilor video și audio, istoriilor de succes, organizarea evenimentelor și dezbaterilor publice despre avantajele ÎPT, precum și mobilizarea tinerilor în rețelele sociale.

„Mi-am lansat afacerea în croitorie. Chiar dacă am făcut și un masterat în domeniu, consider că nu poți avansa dacă nu știi profesia, de aceea succesul meu se datorează în mare parte școlii profesionale pe care am absolvit-o”, spune Vitalie Vrabii, care și-a fondat propriul brand de cămăși și este un nume recunoscut pe piață.

Și Petru Chicu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Moldova și proprietarul unui restaurant care-i poartă numele, a absolvit o școală profesională, unde a deprins cele mai importante secrete ale meseriei. „Nu este nevoie să așteptăm o diplomă super specială. Este important să pornim de la ceva”, spune el.

Învățământul profesional tehnic numără  în prezent 11 centre de excelență, 32 colegii și 43 școli profesionale, în care își fac studiile peste 48,000 de elevi. Doritorii de a-și continua studiile în ÎPT pot alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual, pentru a fi mai bine pregătiți pentru cerințele în schimbare ale pieței muncii.

Începând cu anul 2014, Ministerul Educației modernizează acest domeniu de învățământ cu susținerea financiară a Uniunii Europene, care acordă în acest sens un suport bugetar în valoare de 25 mln. de euro.

Mai multe detalii despre campania de informare și modernizarea învățământului profesional tehnic sunt disponibile pe portalul www.ipt.md.Urmăriți noutățile campaniei pe pagina de Facebook a Ministerului Educației. Pentru contact: Tel.mob.069162304

Logoul campaniei „Meserie pe plac, viitor asigurat” reprezintă o palmă realizată din instrumentele diferitor profesii. În felul acesta se transmite mesajul că învățământul profesional se axează în primul rând pe aspecte practice, aici elevii învață și obțin abilități practice care îi ajută să obțină o profesie și să-și găsească un loc de muncă după absolvire. Sloganul campaniei – Meserie pe plac, viitor asigurat – inspiră ideea că atunci când se gândesc la continuarea studiilor, atât elevii, cât și părinții, care îi ghidează, urmează să ia în calcul vocația și talentul copilului, posibilitatea angajării ulterioare în câmpul muncii, precum și creșterea în carieră. Practica demonstrează că învățământul profesional tehnic la ora actuală oferă aceste oportunități elevilor. Atât logoul, cât și sloganul campaniei, au fost elaborate și testate împreună cu părinții și elevii, care reprezintă grupurile țintă ale campaniei de informare.

CÂȚI ELEVI PARTICIPĂ LA FLASH MOB ȘI DIN CE INSTITUȚII?

La Flash mob participă peste 200 de elevi de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, Centrul de Excelență în Construcții, Școala Profesională nr. 5, ȘP din Bubuieci, ȘP nr.7. Aceștia au dansat și au prezentat meseriile lor: Cusător, croitor, bucătar, apicultor, vânzător-casier, brutar, ciontolitor-tranșator carne, chelneri, tencuitori, instalatori. De asemenea, în cadrul parteneriatului de colaborare și susținere a implementării Campaniei de informare, nemijlocit la organizarea flash mob-ului, au fost implicați elevii Centrului de Excelență în Educația Artistică, ce au desenat simbolul Campaniei pe PMAN.

DE CE E BINE SĂ FACI STUDII PROFESIONALE?

Studiile profesional tehnice oferă posibilitatea elevilor de a obține o meserie/specialitate într-un timp scurt. După cel puțin doi ani de studii, aceștia își pot lansa o afacere sau se pot angaja în câmpul muncii. De asemenea, ei își pot continua studiile la universitate, în cazul în care doresc să se perfecționeze la un alt nivel. Învățământul profesional tehnic reprezintă o bună rampă de lansare pentru o carieră de succes.

ÎN CE CONSTĂ MODERNIZAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PROFESIONAL TEHNIC?

Începând cu anul 2014 Ministerul Educației modernizează învățământul profesional tehnic. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost evaluate toate școlile profesionale și colegiile din republică și stabilite direcțiile lor de dezvoltare. Astfel au fost create 11 Centre de Excelență în domeniile cele mai importante ale economiei naționale. Acestea sunt reconstruite și modernizate; dotate cu echipamente și tehnologii noi. Elevii învață obligatoriu limbile străine, calculatorul și cum să-și lanseze propriile afaceri. În plus, ei au tot mai multe ore practice la întreprindere și învață meseria direct la angajator, pentru a fi în pas cu cerințele actuale de pe piața muncii.

Distribuie articolul: