A pierdut numărul cămășilor pe care le-a brodat și descoperă în fiecare zi ceva nou despre IE. Ecaterina Nastsiu a făcut și brodatul iilor o profesie și recunoaște, cu toate etapele de tivire și asamblare, îi ia cam o lună să facă o ie completă. Cum recunoaștem o IE adevărată, tradițională și de ce ar trebuie neapărat să o avem în garderobă ne-a spus chiar meșterița într-un interviu pentru EA.md.

Ecaterina, când ai descoperit broderia și cum îți amintești primele întâlniri cu această îndeletnicire?

Primele întâlniri au fost la școală, dar din păcate la momentul respectiv nu îmi plăcea să o fac și îi cam dădeam bătăi de cap profesoarei mele de educație tehnologică. Rebelii de noi, nu știam ce e valoare cu adevărat… Dar cred că undeva moștenesc asta și de la bunica mea, care a fost croitoreasă, de la mama mea care tricotează, croșetează… o întreagă dinastie de meșterițe – cum să nu perpetuez tradiția?!

Cum a evoluat pasiunea ta și cum s-a transformat în ceea ce de fapt faci zilnic?

Dacă stau bine să îmi amintesc cam la toate serbările de la grădiniță și la școală eram îmbrăcată în ie, pentru că eram unica care aveam una pe-acasă, adusă de mama din România și una de la bunica mea… Prima ie, care de fapt este o bluza cu motive tradiționale am cusut-o în 2015 din dorința de a avea o ie proprie, realizată de mâinile mele –  de atunci brodez în fiecare zi! Am mai făcut și ceva bluzițe cu broderie, dar în final am zis că vreau să fac ii, ii adevărate. De câteva luni brodatul s-a transformat întru-un job full time și o fac cu mare dragoste și pasiune.

Cum ai descoperit elementele tradiționale, ia, motivele românești, semnificația lor?

Adevărul e că încă le descopăr (zâmbește). Simbolul care îmi place cel mai mult este „pomul vieții”. Acesta reprezintă viața și unește cerul cu pământul, chiar acum lucrez la o ie în care se regăsește acesta și cred că este cel mai răspândit simbol.

Vezi și: De jumătate de secol promovează dragostea pentru portul popular! Silvia Antohi: „Ia este un izvor nesecat de bucurie și inspirație”

Cum e cu iile pe care le ai la activ, câte sunt și care îți este cea mai dragă?

Am pastrat trei piese brodate de mine, dintre care doar una este o ie adevarată, ea este si cea mai dragă deocamdată. Mi-am propus ca în fiecare an să fac una care să rămână la mine în dulap, am multe ii pe care vreau să le fac și sper să îmi reușească.

Ai și un record personal în materie de cusut ie: timp, culori, rapiditate, înțepături cu acul, etc.?

Nu vreau să fac recorduri. La o ie lucrez o lună, iar procesul de confecționare a unei ii cuprinde croitul, brodatul – care e partea cea mai complicată și care îmi ia cel mai mult timp, apoi tivitul și „asamblarea” iei. O mare provocare este să lucrezi o ie în mai multe culori. Deci în 2017 am brodat aproape 12 ii.

Cine te-a inspirat sau pe cine admiri sau urmărești în acest domeniu?

Trăiască internetul! (râde) Urmăresc câteva grupuri de pe Facebook. Pe net găsești și cărți vechi cu portul popular, dar și planșe cu modele de ii. Totul, numai să vrei să creezi istorie, pentru că ia asta e – o parte din istoria neamului parfumată cu povestea femeii care o poartă.

Ce perspective are ia în se omul al XXI-lea și ce părere ai despre iile stilizate, făcute la mașină?

Întrebarea asta îmi place cel mai mult (zâmbește). Sunt mândră că ia în ultimii ani a „răsărit” și e la mare căutare, e foarte purtată și în sfârșit începe să prindă valoarea pe care o merită. Dar puține din cele purtate sunt ii autentice, iar oamnenii atribuie cuvântul „ie”unor bluze care au ceva ornamente tradiționale, trase la mașină sau chiar pe bandă rulantă… e plina piața de kitch-uri. Îmi doresc foarte mult ca oamenii să facă diferența asta, între o ie și o bluză cu ornamente tradiționale.

O ie adevărată, autentică este lucrată integral manual, trebuie să respecte structura de ie: la mânecă – altița, încreț și râuri, iar în față – râuri și trebuie să fie obligatoriu cu maneca lungă.
Apropo, ia nu este mulata pe corp, ia trebuie să fie largă și să aiba mânecile largi.

Spune-ne la final trei motive pentru care o adolescentă, o tânară, o femeie trebuie să aibă in garderoba sa o ie tradițională.

În primul rând să știe că este și va fi la modă – mereu! Ia este Cartea noastră de vizită ca popor – deci dacă te identifici cu acest neam, nu poți să nu o ai. Și trei – este un obiect cu care ar trebui să ne mândrim în fiecare zi, să o purtăm în orice context – numai așa îi vom da cu adevărat valoare.

Foto: Ecaterina Nastasiu