Ecaterina Covali nu poate fi numită nici jurnalist, nici manager de echipă, nici comunicator și nici specialist în relații internaționale - ea le are pe toate, plus o inimă mare, o forță interioară debordantă și multe idei inovatoare. Realizatoarea proiectului „Punți către Europa”, autoarea ideii „Născut să câștigi”, Ecaterina Covali, face totalurile anului 2015 pentru ea și activitatea ei.

„1. „Punţi către Europa” – seria de interviuri cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Chişinău. Un proiect televizat care m-a convins că nu doar scandalurile politice, detaliile mult prea intime din viaţa celibrităţilor şi dezvăluirile şocante fac rating, dar şi proiectele prin care aduni soluţii, idei valoroase şi încerci, cel puţin,să construieşti punţi şi legături cu alte culturi, ţări, oameni. Anume asta facem noi.

N-am acceptat niciodată sintagma : „dăm ce cere publicul”. Vreau să cred că publicul poate fi educat, chiar dacă ne cere timp. Dar înainte de toate, telespectatorul trebuie respectat. E de datoria noastră să-l ferim atât cât putem de ceea ce înseamnă „junk food”. Telespecatorii „Punţi către Europa” m-au ajutat să nu abdic de la aceste convingeri graţie cifrelor de audienţă şi le mulţumesc enorm pentru asta!

2. „Născut să câştigi” – în 2015 am făcut totalul reuşitelor acestui proiect social în cadrul galei „Născut să câştigi”. Am numărat miile de km parcurşi, sutele de elevi cu care ne-am întâlnit şi le-am vorbit despre șansele existente care i-ar putea ajuta în devenirea lor profesională. Am încercat să le explicăm că trăim într-o perioadă în care avem toate lucrurile la îndemână să ne împlinim visele şi că putem construi ceva solid aici, la noi acasă.

3. Am privit doar înainte şi n-am abandonat ideile în care credeam, asumându-mi obstacolele. Am rezistat ispitilor câştigului pe termen scurt. Fac tot ce ţine de mine ca să rămân dreaptă.

4. „ Gala Tinerilor Jurnalişti” – o tradiţie pe care am lăsat-o la Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM) atunci când am plecat din mandatul meu de preşedinte. 2015 a fost primul an în care nu m-am implicat în organizare, am urmărit de la distanţă cu câtă pasiune şi entuziasm lucra echipa de la CTJM întru desfăşurarea acestui eveniment. Şi trebuie să recunosc că te încearcă un sentiment absolut unic atunci când înţelegi că ceea ce ai început/ai construit tu, continuă.

5. Apreciez enorm Echipa cu care lucrez în acest moment la crearea altor proiecte, oameni cu care suntem pe aceeaşi lungime de undă. Noi chiar credem că şi în Moldova se poate, că ţara noastră nu este o excepţie în care nimic nu se leagă.

catea 4

6. În anul 2015, am reuşit să adun mai multe nopţi în care am stat la poveşti cu mama şi mai multe weekend-uri în casa fratelui meu de pe malul Nistrului. Familia îți dă aripi și speranțe pentru toate!

7. Am scăpat de teama de a nu dezămăgi şi am ajuns la concluzia că perfecţiunea este plictisitoare (e vorba de viaţa personală).

8. I-am sunat/vizitat pe dascălii care m-au creditat cu încrederea lor şi care au avut un rol important în devenirea şi formarea mea. I-am căutat ca să le mulţumesc încă o dată.”

„Am început să realizez visele mamei mele, iar acest lucru este cel mai important. Proiectul „Punţi către Europa” va continua într-un alt format. Va fi un proiect de pionierat pentru mass-media din Republica Moldova, dar mai multe secrete aflați după sărbătorile de iarnă care mai urmează. Să le petreceți cu bine alături de cei dragi. Mulţumesc, 2015!”, a mai adăugat Ecaterina Covali pentru EA.md.

Foto: Ellene Mocrii, arhivă personală.