Ecaterina Bucovanu din raionul Ialoveni, este una dintre cele 3 eleve care au luat 10 la toate examenele de Bacalaureat din acest an. Originară din Zâmbreni, făcea naveta zilnică spre satul Răzeni, la Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, unde a mers după clasa a 9-a. Deși s-a adaptat mai greu la noile condiții, a demonstrat că poate fi un exemplu pentru toți, indiferent de locul unde își face studiile. BAC-ul i-a părut accesibil, iar testele, per ansamblu, nu au fost dificile și nici camerele de supraveghere nu au deranjat-o.

Află ce crede Ecaterina despre sistemul nostru de învățământ, dar și despre planurile ei de viitor, în interviul realizat de stirilocale.md.

Cum e să fii una dintre cele 3 absolvente cu 10 pe linie la Bacalaureat?

Să fiu una dintre cele 3 absolvente  cu 10 pe linie la BAC înseamnă să fiu unul dintre cei mai buni elevi din tară şi un exemplu pentru alți elevi, ceea ce mă bucură şi mă motivează să continui să muncesc pentru a avea realizări frumoase.

„Întotdeauna mi-am dorit ca elevii să aibă posibilitatea să-și aleagă singuri disciplinele pe care să le studieze”

Cât de utile îți par cunoștințele acumulate în liceu?

Nu cred că toate cunoştintele acumulate în liceu sunt cu adevărat utile. Pentru mine este util ceea ce am învătat la orele de română, engleză şi literatură (ceea ce nu este şi pentru alții), pentru că acestea sunt domeniile care îmi plac şi mă interesează. De asemenea, destul de util mi se pare ceea ce am învățat la orele de educație civică, pentru că are legătură directă cu viața cotidiană, cu statutul nostru de cetățean, cu drepturile şi responsabilitătile noastre în societate.

Ce ai schimba în sistemul nostru de învățământ?

Întotdeauna mi-am dorit ca sistemul nostru de învătământ să fie mai flexibil, adică elevii să aibă posibilitatea să-şi aleagă disciplinele pe care să le studieze şi să nu i se impună cele pe care poate nici nu le înțelege, astfel educația ar fi mai eficientă. De asemenea ar fi foarte bine dacă elevii ar învăța la şcoală şi lucruri mai practice pentru viața cotidiană şi pentru integrarea lor în societate.

Ce știi despre sistemele de învățământ din alte țări?

Ştiu că în principiu sistemele de învătământ din alte tări au ceea ce nu avem noi în Moldova, adică mai multă practică decât teorie, mai puține teme pentru acasă şi mai multe activități extraşcolare accesibile pentru toți, mai multă educație motivațională şi concentrare pe individualitatea elevului. De asemenea, ceva ce poate nu se include neapărat în sistemul de învătământ, peste hotare există respectul pentru profesori, atât din partea elevilor şi părinților, cât şi din partea administratiei instituțiilor de învățământ şi a autorităților, totodată relația profesor – elev este mult mai strânsă şi apropiată.

Camerele de supraveghere în timpul examenelor – un subiect discutat de foarte mulți cetățeni. Care e părerea ta, în acest sens?

Când s-au introdus camerele de supraveghere la BAC eram şi eu sceptică în privinta lor, mă gândeam că acestea ar putea într-un fel să intimideze elevii, dar în acelaşi timp mi-am dat seama că prin intermediul lor ar putea fi despistate intențiile de a copia la examene şi asta este un plus. Mereu a existat problema că prin intermediul copiatului chiar şi cei mai slab pregătiți elevi puteau obține note mari la examene, poate chiar mai mari decât elevii foarte buni. Cred că odată cu introducerea camerelor la BAC această problemă s-a diminuat.

Continuarea o vezi Aici.