Astăzi este Joia Mare, o zi a iertării și a împăcării cu sine. Creștinii își amintesc cu durere de chinurile prin care a trecut Isus, iar în folclorul românesc sunt mai multe texte care descriu acest moment din Evanghelie. Interpreta de muzică populară Stela Botez a înregistrat o colindă pascală și a ținut să ne-a ofere anume astăzi, în Joia Mare.

„Joia Mare din săptămâna patimilor este momentul potrivit pentru câteva clipe de reculegere, pentru recunoștință și îndurare, măcar atât cât durează priceasna”, scrie interpreta pe blogul personal.

Despre piesă, Stela Botez scrie: „Golgota este culeasă din sudul Basarabiei, din satul Averescu, regiunea Ismail în anul 1930. Colindul Pascal este interpretat voce-cobză și face parte din proiectul Fata cu cobza. Cântecul se studiază în cadrul ansamblului vocal-instrumental Țărăncuța al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, acolo unde mi-am făcut studiile muzicale superioare. Atunci când am descoperit acest cântec, mi-am dorit foarte mult să-l includ în repertoriul meu pentru că îmi inspiră liniște sufletească. Pentru mine, sărbătorile pascale înseamnă familie și de aceea, voi petrece Paștile și Blajinii acasă la Cahul și în satul de baștină, Pleșeni.”

Artista are și un mesaj pentru toți cei care vor asculta colindul pascal lansat de ea: „Fie ca sfintele sărbători de Paști să vă aducă cozonaci pe masă, ouă în coș, familia aproape de sufletele voastre, lumină în viață și binecuvântare. Sărbători de Paști cu bine! Hristos a Înviat!”

Foto by Alex Iordache
Foto edited by Dinu Bubulici
Audio by Dinu Litun, Balada.md
Video youtube by Vlad Ivașcu & Noroc Media