Astăzi are loc echinocțiul de toamnă 2018, acesta reprezentând debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Astfel, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă. În tradiția populară, multiple lucruri sunt legate de această zi bogată, inclusiv fertilitatea tinerelor femei.

Legat de echinocțiul de toamnă 2018, oamenii cred și urmează anumite superstiții și tradiții.

Se spune că este ziua cea mai potrivită ca să te rogi dacă vrei să rămâi însărcinată. Există diverse ritualuri pe care femeile le făceau la primele șezători ale toamnei pentru a putea concepe copii.

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Printre superstiții se numără și cele despre recoltă. Un agricultor responsabil nu trebuie să uite de recoltă și trebuie să îi fie recunoscător lui Dumnezeu pentru roadele bogate pe care le-a avut. Astfel, oamenii de la sate duc la preot, la sfințit, plante, legume sau fructe folosite în scopuri vindecătoare. Se spune că plantele capătă puteri de alinare a durerilor sufletești și de vindecare a bolilor trupești.

De asemenea, se spune că în această zi, florile se plâng una alteia pentru că știu că va veni iarna și că vor muri. Dacă planta din camera ta este udă, dar nu de la schimbarea vremii, superstițiile spun că aceasta chiar plânge. Dacă vrei să o salvezi, tradițiile din bătrâni recomandă ca aceasta să fie unsă cu un mir sfințit de la o mănăstire apropiată.

Dacă țăranii văd în această zi păsările plecând în stoluri spre țările calde, ei aruncă peste gard câteva mâini de grâu. Astfel, păsările călătoare nu vor pleca flămânde și nu vor distruge recoltele țăranilor.

Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.  În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană, scrie cancan.ro.

În această zi este bine să se facă primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Tot în această zi, se bat nucii și se adună merele şi gutuile.

 

Distribuie articolul: