„Tot pățitu-i priceput”, ori numai un basarabean plecat să înfrunte meridianele, dorul și frica poate înțelege și ajuta un alt basarabean, cu aceeași soartă. În semn de solidaritate, respect și gratitudine pentru diaspora stabilită în Canada, mai mulți conaționali din provincia Québec, în frunte cu două surori, au fondat comunitatea „Generația Valiza”. Grupul promite să vină în ajutorul familiilor pomenite peste ocean, la limita supraviețuirii.

17190493_427597480908759_914300368310175206_n„Da, noi suntem Generația Valiza, nouă ne-a revenit o îndelungată perioadă de instabilitate. Într-o bună zi noi am fost nevoiți să pregătim valiza și să plecăm spre alte țărmuri. Noi ne-am reluat viața, ne-am refăcut studiile, ne-am recalificat.

Ne susținem părinții de la distanță, îndurăm consiecințele despărțirii. În pofida acestora, suntem tentați să menținem legătura cu Țara și neamul nostru românesc. Când am plecat din țara-mumă, noi am luat în valiza noastră cei șapte ani de acasă, tradițiile și obiceiurile strămoșești și comoara folclorului românesc…

Obiectivele noastre sunt: NU –  modului de viață nomad; DA – stabilității familiei și DA pentru susținerea compatrioților care sunt la limita supraviețuirii” – așa se prezintă membrii care și-au propus să ajute dezinteresat oamenii din diasporă.

Comunitatea Generația Valiza s-a inaugurat oficial chiar pe 8 Martie, iar fondatoarele proiectului sunt surorile Eugenia Mărgineanu și Veronica Știrbu.

Proiectul are și o pagină de Facebook pe care cei interesați pot afla toate detaliile: Generația Valiza.

17203109_428014057533768_7581544387768724216_n

De ce pe 8 Martie? Deoarece „comemorează Femeia, cea care este nucleul Familiei, fără de care nu poate exista o societate civilizată. Dacă noi astăzi beneficiem de drepturi depline, generația femeilor de astăzi se confruntă cu alte fenomene problematice. În acest context vom face referință la următoarea conjunctură: spre marele regret, în țara noastră, la baștină, femeile au fost nevoite să părăsească țara în căutarea unui loc de muncă, cât de cât plătit, dar totuși acea minimă remunerare, strict existențială, se obține cu sacrificii mult prea mari și consecințe destul de grave. Pe meleagurile noastre s-a așternut o stare de instabilitate, pe o perioadă nedeterminată. În perspectiva apropiată, nu se prevede nici o ameliorare. Noi facem parte din aceeași categorie a instabilității – GENERAȚIA VALIZA”, argumentează surorile.

Aflăm, de asemenea, că în urma contribuțiilor comune, o primă valiză cu ajutoare va ajunge la Moldova, în ajunul Paștelui.

Le urăm fondatoarelor mult succes în atingerea obiectivelor!

Foto: Generatia ValizaViorel Margineanu-PHOTOGRAPHER