La sfârșitul săptămânii trecute, Diamond Challenge Moldova, cu suportul partenerilor săi, a organizat un concurs pentru liceenii care își doresc să implementeze propria idee de afaceri. Printre ideile câștigătoare a fost și cea prezentată de Diana Țăruș și Cristina Bulancea - două tinere din Ungheni, care, la fel ca și alți elevi, au resimțit cu propriul corp efectele pulberii de cretă, omniprezentă în majoritatea școlilor din țară. Pentru că apa nu e nici pe departe o soluție pentru a preveni astmul bronșic sau bronșita cronică, liceenele au inventat un spray inovator, pe bază de mentă și lămâie, care va purta marca Healthy Spray.

Ideea fetelor a luat naștere abia acum mai bine de un an. După multe ore de muncă în laborator, Diana și Cristina au elaborat compoziția unui spray revoluționar, care poate nu doar să neutralizeze orice urmă de cretă de pe tabla de scris, ci și să sporească atenția și capacitatea de asimilare în timpul orelor.

La competiția de săptămâna trecută, fetele au reușit să-i convingă pe jurați că merită primul suport în valoare bănească de 500 de dolari pentru startup-ul lor, însă marele concurs urmează să aibă loc în luna aprilie, tocmai în Statele Unite ale Americii, când vor concura pentru un premiu de 10 000$.

Urmează, de asemenea, să realizeze patentarea ideii și înregistrarea unui SRL comun.

12647317_577424149074141_8834362486736550333_n

„Produsul Healthy Spray a fost supus numeroaselor metamorfoze până ca să ajungă în starea finală: cu proprietatea de a absoarbe praful de cretă, cu parfum plăcut de mentă sau lămâie și cu un aspect atractiv pentru cumpărători. Profesorii noștri au fost foarte entuziasmați de acest produs, iar acum ștersul tablei, la orele academice, a devenit o plăcere!”, ne-a mărturisit Diana Țăruș.

„Ideea a venit acum 1 an și jumătate, când am participat, pentru prima dată în cadrul concursului „Cel Mai Bun Elev Inovator”. După multe discuții și experimente cu liderul clubului de chimie al liceului nostru, am ajuns la formula soluției la care suntem acum și nu putem spune că a fost un drum destul de simplu”, spune, la rându-i, Cristina Bulancea.

Astăzi, pe EA.md vom publica un interviu cu tinerele inventatoare. Veți afla mai multe detalii din spatele acestei invenții, veți înțelege care ar urma să fie impactul unui astfel de spray-ului în toate sălile de clasă care utilizează tablele de scris, dar și spre ce orizonturi își văd viitorul bravele liceene.

Foto: Arhiva Personală, redorbit.com

Distribuie articolul: