Al treilea an consecutiv, în ajun de Crăciun, fundația „Ajută un om” colectează cutii de pantofi. În ele, oamenii buni din țară pun cadouri pentru copiii din familiile defavorizate. De aici și denumirea campaniei - „Cadoul din cutia de pantofi”. Au mai rămas doar 3 zile în care oamenii mai pot dona cutii cu daruri, dar s-au colectat deja 300.

„Cea mai emoționantă întâlnire pentru mine a fost în Călărași, la prima ediție a campaniei. Am oferit o cutie unui băiețel de 7 ani. El a dezlipit atent ambalajul, a deschis cutia și…a lăsat mâinile în jos, privind toate lucrurile aranjate frumos în cutie. Lui nu îi venea să creadă că toate sunt ale lui. L-am încurajat să le scoată din cutie, să vedem ce a primit. A scos fiecare obiect încet, l-a analizat. La un moment dat, a găsit o cutie cu un puzzle. Atât de mirat a fost, încât au început să îi curgă lacrimile. L-am întrebat de ce plânge. Mi-a spus că niciodată nu a văzut o asemenea jucărie. Un copil de 7 ani dintr-un sat din Călărași vedea pentru prima dată în viața lui un puzzle. Un simplu puzzle pentru noi a devenit o lume întreagă pentru el! Asta înseamna „Cadoul din cutia de pantofi”. Și pentru asta noi, cei de la fundația „Ajută un Om”, muncim 2 luni și străbatem sute de kilometri prin țară”, ne-a mărturisit Doina Cernavca – inițiatoarea campaniei.

Campania „Cadoul din cutia de pantofi” se desfășoară cu succes în multe țări ale lumii. Peste hotare, conceptul e cunoscut ca „shoebox”.

„Probabil cei care au lansat-o s-au gândit să nu complice lucrurile, așa că au optat pentru o cutie de pantofi, care se găsește în orice casă. Donatorul o ambalează frumos după ce pune în ea tot ce poate aduce măcar un strop de bucurie unui copil – dulciuri, cărți, jucării, căciuli, fulare, ciorapi groși, dar și obiecte de igienă cum sunt pasta și periuța de dinți, săpunul, șamponul”, spune Doina Cernavca, inițiatoarea campaniei.

Doina Cernavca este convinsă că această campanie mai poate și educa societatea. 

„Noi, oamenii care pot face minuni pentru copiii nevoiași, mergem la cumpărături împreună cu copiii noștri, apoi seara ne adunăm cu toată familia și ambalăm frumos cutia, aranjăm lucrurile în cutie, copiii mai mari pot scrie o scrisoare pentru băiețelul sau fetița care va primi cutia. Acesta e un punct important al campaniei – implicarea întregii familii. Doar așa, având familii sănătoase, conștiente că există copii mai triști, putem aduce bucurii.”

Probabil mulți se întreabă după ce criterii sunt aleși beneficiarii…

„În 7 ani de când fac caritate cu fundația „Ajută un Om”, am reușit să cunosc oameni minunați, care îndeplinesc visele copiilor din comunitățile rurale. Când am lansat campania Cadoul din cutia de pantofi, am luat legătura cu asemenea oameni, care ne-au dus direct la copiii la care nu ajunge niciun Moș Crăciun. Noi, organizatorii, mergem personal la copii și le oferim lor, deci nu există riscul ca darurile să dispară sau să fie luate de angajații instituțiilor la care vom ajunge. Iar noi vom ajunge în unele sate din Strășeni, Dubăsari, Criuleni și la unii copii internați în spitalele din Chișinău.”

Mare le este mirarea donatorilor să audă lista obiectelor pe care ar fi bine să le ofere.

„Noi le spunem: „Neapărat ciorapi, ștrampi, căciulițe, absorbante pentru cutiile care vor ajunge la fetițele cu vârsta de la 12 ani, stilouri, caiete pentru elevi”. Înapoi ne vine replica: „Păi, acestea sunt cadouri de Crăciun, nu putem pune ciorapi, chiloței și absorbante.” Atunci le explicăm că aceste cutii ajung la cei mai săraci copii, care de multe ori nu poartă ștrampi pentru că nu îi au. Tema absorbantelor pentru fete este o temă tabu, așa cum societatea noastră încă nu înțelege că ciclul menstrual la o fată este absolut normal, deci e firesc să ai nevoie de absorbante, nu doar de șampon de exemplu.”

Organizatorii fac un apel către donatori: „Nu puneți în cutie obiecte pe care nu le-ați folosi voi, fiind mult prea uzate sau deteriorate”.

„Toate cutiile din campania „Cadoul din cutia de pantofi” NU SUNT DESCHISE DE ORGANIZATORI. Am scris cu CapsLock, deoarece în fiecare zi primim această întrebare.  Noi doar rugăm să fie împachetate frumos cutiile și să fie scris cui sunt destinate- unei fetițe de 6-7 ani sau unui băiat de 15 ani. Noi le distribuim în funcție de indicațiile scrise pe cutie. Evident, avem cutii pe care nu scrie nimic. Anul trecut au fost în jur de 40. Doar în asemenea caz le deschidem ca să știm cui le dăm. Nu toate cutiile conțin lucruri „bune”. Și aici îmi aduc aminte de un caz pe care l-am și filmat. Am dat o cutie unui băiețel de 8 ani. El, foarte emoționat a deschis-o. În cutie, însă, erau câteva lucruri foarte uzate, când zic „foarte” nu exagerez. Asta înseamnă creioane fără grif (să zicem că pot fi ascuțite, dar se vede că erau folosite), niște cărți murdare, o maletă decolorată și alte lucruri.  Băiețelul le-a luat desigur, pentru că nici asta nu avea, dar eu m-am simțit prost. Nimeni nu spune să fie totul nou-nouț, dar e de bun simț să le găsească cei mici în stare bună.”