Părinții greșesc atunci când nu mai lasă termometrul din mână și verifică des temperatura corpului unui copil, explică doctorul Evghenii Komarovskiy. Temperatura aerului și gradul de umiditate sunt indicatorii care se cer a fi monitorizați constant, adaugă el. Temperatura corpului se măsoară doar dacă apare un simptom anumit, spre exemplu copilul tușește, refuză mâncarea sau plânge toată noaptea. 

„Deoarece febra ridică întrebarea – este o infecție sau nu? De regulă, dacă temperatura este normală, vorbim de obicei despre faptul că nu e o infecție și pe copil îl deranjează altceva. I-ar putea fi prea cald, a transpirat, are mâncărimi, l-a ros undeva scutecul sau orice altceva”, spune Komarovskiy.

În cazul în care apare totuși, brusc, un simptom care dă de gândit că ar putea avea febră copilul, temperatura corpului nu se măsoară de sute de ori, ci o dată pe oră.

„Pentru noi nu este importantă cifra, ci dinamica. De la 37,2 la 38. Iată, crește. De la 37,2 la 36,9. Deci este clar că atunci când fluctuează, arată plus-minus 0,3-0,4 grade, pentru Dumnezeu, este un fleac. Este temperatura lui. Altfel zis, nu este important că până la masă a fost 36,9, iar după -37,2. E important că acum arată 37,2, iar peste o oră – 39. E esențială dinamica temperaturii, e important să învățăm să folosim corect aparatele moderne, să nu uităm despre termometrele de gură, la urma urmei să folosim corect termometrele electronice, termometrele de ureche. Știi ce sunt? Sunt termometrele care măsoară radiația (caldura) infraroșie la nivelul timpanului. Este cel mai scump, cel mai precis, cel mai rapid, dar nu poate fi folosit în cazul copiilor mai mici de 3 luni.”

Doctorul Komarovskiy mai spune că în caz de febră copilul trebuie bine îmbrăcat, camera – răcită, copilul trebuie să bea litri de lichid, iar dacă nimic din astea nu ajută, să i se administreze paracetamol sau ibuprofen, în dozele prescrise de medicul pediatru.