În luna noiembrie se petrece Săptămâna Mondială de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice – 16-22 noiembrie, scopul căreia este creşterea nivelului de sensibilizare cu privire la utilizarea prudentă a antibioticelor. Rezistenţa la antibiotice combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate a fost declarat un risc a securităţii şi stabilităţii la nivel global. Ce recomandă Doctor Kamarovskiy pacienților, medicilor, dar și oficialităților, în acest sens, aflați mai jos.

ZiuaEuropeanaEstimările efectuate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor menţionează că, în Uniunea Europeană infecţiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde Euro/an. Peste 380 000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

„De circa 75 de ani folosim antibioticele, fiind deja sub riscul ca preparate foarte eficiente să fie absolut ineficiente pentru copiii și nepoții noștri. Ideea este următoarea: Cu cât mai des sunt utilizate antibioticele, cu atât mai activ bacteriile împotriva cărora sunt folosite dezvoltă rezistență împotriva lor. Apar mereu noi antibiotice, iar cele existente sunt folosite prea des și în multe cazuri irațional”, notează Dr. Kamarovskiy.

Haideți să ne imaginăm însă: Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea antibioticele, iar noi am reveni în medicina de acum 75 de ani?

„Nu e vorba doar că mulți vor deceda din cauza infecțiilor bacteriale. Nu vom mai trata pacienții de cancer, vom uita de ceea ce înseamnă transplantul de organe, revenim la decese multiple în urma traumelor, operațiilor chirurgicale și a arsurilor, etc.”, declară dorctorul în video.

capture-20151222-105919

5 pași recomandați pacienților utilizarea rațională a antibioticelor:

1. Administrați doar acele antibiotice care sunt prescrise de un medic specialist. Nu luați medicamente de sinestătător, nu modificați dozele și alte detalii din antibioticele prescrise de medic. Nu recomandați antibioticul care v-a ajutat pe dvs altcuiva, altei persoane.

2. Niciodată nu întrerupeți tratamentul cu antibiotice prescris de medic, chiar dacă vă simțiți mai bine.

3. Nu administrați antibiotice rămase după finalizarea perioadei de tratament.

4. Antibioticul este absolut ineficient în cazul infecțiilor virale (virozelor). Ele nu acționează în asemenea cazuri (temperatură ridicată, tuse și nas înfundat) ca un tratament profilactic. Efectul antibioticelor în așa cazuri va fi unul invers.

5. Preveniți infecțiile: spălați cu regularitate mâinile, evitași contactul cu persoane bolnave și periodic vaccinați-vă.

capture-20151222-111043

5 pași recomandați medicilor în utilizarea rațională a antibioticelor:

1. Preveniți infecțiile: spălați cu regularitate mâinile, evitași contactul cu persoane bolnave și periodic vaccinați-vă.

2. Vaccinați pacienții dvs la timp.

3. Dacă considerați că pacientul are nevoie de antibiotice, dacă este posibil, faceți un test confirmativ și aflați ce tip de antibiotice este necesar.

4. Prescrieți și eliberați pacientului un antibiotic doar atunci când el într-adevăr îi este util. Bolile care necesită tratament urgent cu antibiotic încap în degetele unei mâini: Ciuma, Tifosul, Meningita, Pneumonie severă și cam astea.

5. Prescrieți și eliberați antibiotice cuvenite, în doze necesare și pentru o perioadă necesară de tratament. Faptul că există multe antibiotice pe piață și nu încetează să mai tot apară altele nu înseamnă că dvs neapărat trebuie să le prescrieți. De asemenea, nu e cazul să tratați sau să plasați un pacient în spital pentru a îndeplini un anume plan.

capture-20151222-112832

5 pași recomandați persoanelor responsabile de elaborarea politicilor de sănătate:

1. Elaborați un plan național de acțiune pentru combaterea rezistenței la antibiotice.

2. Eficientizați supravegherea epidemiologică asupra infecțiilor rezistente la antibiotice.

3. Îmbunătățiți politicile și măsurile de prevenire a infecției și lupta împotriva acesteia.

4. Reglementați și promovați utilizarea adecvată a medicamentelor calitative.

5. Oferiți accesul la informație cu privire la rezistența la antibiotice.

Foto: Kamarovskiy.net, Captură video

Distribuie articolul: