Jocul de fete a fost urmărit întotdeauna, ca și cel de flăcăi, cu mult interes și admirație. Se spune că acestea și-au inventat dansuri anume pentru a impresiona viitorii parteneri, astfel că fiecare dans are o istorie aparte, dar și un scop bine determinat. „Dobrogeana” este dansul introdus recent în repertoriul Ansamblului Etnofolcloric „Crenguța de Iederă” al Universității de Stat din Moldova, dar care se bucură deja de un succes imens. I-am aflat povestea de la coregraful, interpretul și etnologul Nicolae Gribincea.

„Este un dans pe care l-am pus la punct eu, urmare a expedițiilor pe care le-am avut în mai multe sate de la sud. I-am zis Dobrogeană pentru că este influențat de acea zonă, cu motive de acolo, melodia la fel îmi aparține, în baza firelor melodice culese în expedițiile folclorice. A durat până l-am pus la punct, asta deoarece e compus din două părți și asta face munca mea de coregraf și mai dificilă, iar faptul că în ansamblu vin și pleacă anual generațiile de studenți face lucrul și mai dificil”, explică Nicolae Gribincea.

„E un dans grațios, fin, care le arată pe fete în toată splendoarea lor. E lent, apoi mai cadențat și l-am conceput astfel ca să reprezinte zona cel mai bine – o zonă amestecată, cu multe influențe. Dacă fetelor le place și îl dansează cu pasiune, nu poate decât să mă bucure foarte mult”, mai spune coregraful și etnologul Nicolae Gribincea.

Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de iederă” a fost fondat în anul 1990 de inegalabila interpretă de folclor Maria Iliuț, la îndemnul compozitorului și fondatorului ansamblului „Tălăncuța”, Andrei Tamazlâcaru. De atunci, generații de studenți vin la ansamblu și învață portul, jocul și spiritul românesc, pe care ulterior să-l ducă mai departe, colectivelor în care vor evolua. Coregraful ansamblului este Nicolae Gribincea, iar conducătorul muzical – Ion Proca.

Foto: Nata Eftene, Fashion VIP