Povești ca cele ale Dinei Melwani ajung subiecte de film sau bestseller-uri. Deși este, în prezent, creatoarea brandului Dina Melwani Designs, model, soție împlinită și mama fericită a două fetițe, lucrurile stăteau altfel atunci când a aterizat pentru prima oară în Dubai.

Frumoasa basarabeancă și-a croit cu propriile forțe fericirea departe de casă, iar credința în visuri și în faptul că suntem cu toții mânați de o soartă a făcut-o să devină cea mai frumoasă și fericită versiune a sa. 

Poate că totul a pornit de la „Alchimistul” lui Paulo Coelho, pe care l-a citit dintr-o suflare la 17 ani. Altfel, de unde se trage atâta credință, pasiune și iubire pentru viața pe care o trăiește acum?!

Dina, deja de câțiva ani te-ai lăsat răpită de un paradis creat de mâinile oamenilor. Cum a început relația ta cu cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite?

Relația mea cu acest oraș a început exact cu 7 ani și 7 luni în urmă. Aveam câțiva prieteni aici, care au venit și au început totul de la zero, ulterior clădindu-și o carieră de succes. Eu am fost mereu o persoană care nu stă în același loc o perioadă lungă. Îmi iubesc țara, dar, ca și mulți dintre compatrioții noștri, visam la o viață mai bună. Mi-am găsit un job la o companie de imobiliare din Dubai, în mare parte datorită faptului că știam limba rusă, ceea ce este un atu foarte important pe piața din Dubai. Majoritatea clienților care cumpără imobiliare sau cheltuiesc bani în retail aici sunt vorbitori de limbă rusă. La început a fost foarte greu. Tot salariul îl dădeam pe chirie și pe transport. Am slăbit 7 kilograme în prima lună. Munceam în fiecare zi peste program. În luna decembrie, aici s-a făcut simțit efectul crizei economice, ceea ce mi-a dat de înțeles că, la fel ca alte companii care se închideau în fiecare zi, compania noastră nu va supraviețui mult.

Având experiența în modeling încă de la București, m-am înregistrat la agențiile de modeling de aici, lucru care m-a ajutat să supraviețuiesc după ce compania la care lucram a fost închisă. În paralel, m-am înscris la Universitatea Middlesex din Dubai, pe care am terminat-o cu cele mai mari note, având diplomă First Honour Degree. Modelingul a rămas jobul meu predominant în acea perioadă, așa cum studiile nu-mi permiteau să am un job full-time.

i

În Dubai ai avut și fericirea să întâlnești sufletul pereche. Povestește-ne despre această întâlnire și despre cum reușiți, în prezent, să formați o căsnicie trainică, frumoasă și fericită.

Am avut marele noroc să îl întâlnesc pe bărbatul care urma să-mi devină soț după doar două luni de trai în Dubai. Un prieten comun m-a rugat să merg cu el la o cină de familie a soțului meu, deoarece se simțea incomod să meargă singur. Din întâmplare, am stat la masă lângă Dino – actualul meu soț. Peste aproximativ 10 minute a venit nepoțica lui de 6 ani, s-a uitat la noi și a declarat tare că noi doi o să ne căsătorim. Ambii am fost intimidați și am încercat să negăm orice legătură. Abia mai tarziu am realizat câtă dreptate a avut.

Suntem împreună de 7 ani și jumătate. Relația noastră, ca și multe alte relații, a trecut și prin perioade foarte bune, dar și prin greutăți. Cu timpul, dragostea a devenit tot mai puternică, bazându-se în primul rând pe respect, comunicare și susținere.

Apreciez foarte mult că soțul meu nu a spus niciodată NU visurilor mele. M-a lăsat să încerc singură să găsesc calea pe care vreau să o urmez. Consider că o căsnicie trainică se bazează în primul rând pe respect și egalitate în relație. Niciodată nu s-a pus problema că bărbatul e cel care trebuie să lucreze, iar femeia trebuie să stea acasă cu copiii. Mereu încercăm să împărțim responsabilitățile legate de casă și copii în mod egal, așa încât ambii să avem posibilitatea să lucrăm la cariera noastră.

9tone (1) (1)

Tot în acest oraș ai reușit să vezi cu ochii un vis la care ai muncit colosal: un brand vestimentar ce îți poartă numele. De unde a pornit acest îndemn al inimii și cine sunt astăzi clientele care poartă Dina Melwani Designs? 

În afară de muzică, mereu am avut pasiunea să desenez. Ca și mulți alții, nu prea mi-am permis să am hainele pe care mi le doream. De aceea, de multe ori îmi umpleam timpul creând ținutele care aș fi dorit să le am. În 2000, mama m-a înregistrat la școala de pictură din Cahul, unde pe parcursul anilor de studii, am câștigat numeroase premii pentru desenele mele atât în țară, cât și peste hotare.

2Mutându-mă în Dubai, nu am renunțat la acest vis, drept urmare înscriindu-mă la cursuri de fashion design la Esmod University din Dubai în 2009. Pe perioada sarcinii, soțul a insistat să ne mutăm în Londra, unde avea medicul său de familie. Atunci am început să fac cursuri de fashion design și Brand management la London College of Fashion, pe care le-am terminat în decembrie 2012. Acolo, profesoara mi-a sugerat că ar trebui să continui această cale. Pe tot parcursul anilor din Dubai, mi-am dorit să creez un brand vestimentar, dar nu am avut niciodată curajul.

Abia după ce ambele mele fetițe au început să meargă la gradiniță, am zis că merită să îmi asum acest risc. Am început câte puțin, creând mai întâi colecția pe care am prezentat-o pe 19 martie 2016.

Am observat că majoritatea atelierelor din Dubai și noii designeri pun prețuri extraordinar de mari pe hainele lor, oferind în același timp o calitate puțin peste medie. Am decis să merg pe alt principiu. Eu am păstrat prețurile relativ medii, neurmărind vreun profit la faza inițială, ci mizând ca ulterior să cresc volumul de producție. În același timp, am avut ca scop să creez produse de calitate, folosind materiale calitative, cum ar fi cotton lace, French Lace, raw silk, high quality scuba etc. În prezent, am stabilit relații atât cu fabrici de textile, cât și cu fabrici de cusut din India, care actualmente produc pentru mari case de modă cum ar fi Cavalli, Valentino sau Donna Karan.

Am un crez puternic că hainele de calitate nu trebuie neapărat să fie și scumpe, de aceea consider că mi-am atins scopul de a crea o linie vestimentară clasică, care are toate caracteristicile unui brand de haine scumpe și totuși la prețuri relativ accesibile pentru publicul larg. Brandul vrea să încorporeze un look elegant și classy, adresându-se femeilor care preferă să îmbrace ținute clasice, dar și sofisticate în același timp. Vreau ca femeile care poartă hainele mele să se simtă puternice, elegante și încrezătoare. Brandul se diferențiază de alte branduri prin combinarea simplității designului cu un aer de lux al hainelor, astfel dând femei care le poartă un feeling de exclusivitate, feminitate și rafinament.

Povestește-ne despre cea mai recentă colecție vestimentară, pentru care ai organizat și un fashion show. Ce tendințe abordezi și ce mesaj vii să aduci femeilor cu aceste articole pline de eleganță?

Un designer basarabean a debutat cu o colecție de rochii în Dubai. Despre cine e vorba

Sunt o persoană care nu ține cont de trenduri în fashion. Dacă îmi cumpăr o rochie, vreau să am posibilitatea să o port și peste 7-10 ani. De aceea am dorit ca brandul meu să mă reprezinte. Am creat o colecție cu tendințe clasice, pe care doamnele care le poartă, să le aibă în garderobă pe o perioadă mai lungă de timp. Am menținut o paletă de culori pastelate, predominant alb, offf-white și roz pal.

Există style icon-uri în viață sau trecute în istorie, pe care le admiri pentru talentul de a se îmbrăca elegant?

Sunt multe style icon-uri pe care le admir nespus de mult. Cel mai mult le admir pe regretatele Elisabeth Taylor și Audrey Hepburn. Aceste doamne, în afara faptului că au fost actrițe, umaniste și femei extraordinar de inteligente, au menținut pe parcursul vieții un stil iconic, clasic și au dat mereu dovadă de feminitate, rafinament și eleganță.

Dubai-ul oferă oportunități pentru orice vârstă. Ai fi de acord ca fetițele tale să acceadă în modeling?

Mi-aș dori foarte mult acest lucru. Am foarte multe prietene ai căror copii au fost aleși să reprezinte branduri ca Burberry, Armani sau Ralf Laurent etc. Consider că modelingul ajută foarte mult copiii la dezvoltarea încrederii de sine, la comunicare și la dezvoltarea creativității. În Dubai sunt foarte multe joburi în modeling, unde copiii au oportunități să-și demonstreze abilitățile actoricești. Sunt de părere că astfel de joburi învață copilul ce înseamnă disciplina de la o vârstă fragedă, dar și îi oferă posibilitatea să se dezvolte ca personalitate. Cu părere de rău, soțul nu e de acord ca fetițele noastre să facă modeling, preferând ca ele să aiba parte de o dezvoltare normală, fără să muncească de la o vârstă atât de fragedă. O să vedem pe parcurs. Poate când vor mai crește un pic. We never know!

ZUEZ (10)

Ți-ai asumat, în acest an, noi provocări muzicale, ori muzica rămâne a fi un lux cu care te delectezi atunci când ai destul timp liber?

Muzica mereu a fost mereu unul dintre cele mai mari visuri ale mele! Dar atunci când ai copii, ești pusă în situația să-ți faci priorități. Am avum marea plăcere să colaborez cu Sukhbir – unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți indieni.

Urmăresc să lansez cea de-a doua piesă, pe care am făcut-o împreună, acum ceva timp. Încă îmi doresc să continui o eventuală colaborare cu el și cu alți cântăreți, dar afacerea și copiii îmi consumă o mare parte din timp. Consider că niciodată nu e prea târziu, și dacă Dumnezeu o să vrea, voi reuși să le fac pe toate.

Crezi în coincidențe, în destin și în preziceri? Care e cel mai mare credo pe care îl urmezi la această etapă a vieții?

Până acum, chiar dacă mă contrazic, mereu m-am condus de proverbul – Dumnezeu îți dă, dar nu îți pune în traistă. Ei bine, eu mai am un credo – tot ce se face, e spre bine, chiar dacă la moment ți se pare că se năruie totul în jur. Sunt un mare susținător al teoriei reîncarnării și karmei. Am în biblioteca personală peste 100 de cărți la această temă. Pe parcursul anilor mi-am format o teorie a mea. Asta e o tema foarte sensibilă pentru mine, iar dacă încep să povestesc, scriu câteva cărți (râde). Oricum cred foarte mult în destin, dar și în Free Choice. Adică fiecare dintre noi are anumite lecții de învățat, trebuie să întâlnească anumiți oameni și să se confrunte cu anumite situații. Depinde de alegerea noastră, în anumite situații se determină destinul nostru de mai departe. La fel, în destin sunt chestii pe care noi nu le putem schimba, inclusiv oamenii pe care îi avem în jur ca soț, parteneri etc. Ce-i al tău, e pus deoparte! Și totuși, ca să obții ce e al tau, trebuie neaparăt să muncești.

7tone (1) (1)

Dina Melwani este nu doar o femeie extrem de talentată, ci un exemplu de frumusețe și feminitate. Din ce se alimentează frumusețea ta? Cum reușești să arăți atât de bine chiar și după două nașteri?

La prima sarcină am adăugat 27 de kg. Bazându-mă pe principiul că trebuie să mănânci pentru două persoane, mâncam ca pentru 5. Inelul de căsătorie încăpea până unde începea unghia, iar pantalonii care până la sarcina îmi erau mari, mă încăpeau doar până la genunchi. La o luna după ce am născut, am zis că daca nu fac ceva, o să devin femeia tipica din fața televizorului, care își plânge de milă. M-am apucat de sport. În afară de 3 ore la sală, mergeam cu căruciorul prin parc cu fetița câte 4-5 ore prin frigul și ploile Londrei, în fiecare zi fără greș. După chinul prin care am trecut atunci ca să slăbesc – vreau să spun că mai aveam și glanda tiroidă sub limită, adică „underactive”, ceea ce încetinește considerabil metabolismul – am decis că nu o să mai fac prostia să mă las baltă.

ZUEZ (3)

Secretul meu e simplu – mă cântăresc zilnic. Când văd că pun 1-2 kg pe mine, imediat trec la regim. Nu mănânc după 6 sau țin post negru o zi – care, apropo, e foarte benefic pentru organism. În afară de asta, niciodată nu mănânc carne. Pentru piele nu fac nimic, spre marea mea rușine. Doar folosesc gel de spălat fața dimineața și seara. Crema de față o folosesc o dată la 5 zile, când îmi aduc și eu aminte. La SPA și alte proceduri nu merg din lipsă de timp. De aspectul ăsta am zis că o să mă ocup anul ăsta.

ZUEZ (2)

Există titluri de cărți sau care ți-au schimbat viața și ai dori să le împărtășești cu alte femei?

Sunt multe cărți care m-au inspirat. Îmi amintesc cum, la 17 ani, am citit „Alchimistul”, de Paulo Coelho. Am fost atât de impresionată, încat i-am scris acestuia un email la care, spre marea mea surprindere, mi-a răspuns. După aia, am citit absolut toate cărțile lui Coelho.

Un alt autor care m-a marcat a fost Brian Weiss: „Multe vieți, mulți maeștri”; „Doar dragostea e adevărată”, „Același suflet, multe trupuri” etc. Acesta este un renumit psihiatru, unul dintre primii care a explorat posibilitatea unei vieți anterioare.

Aș mai sugera „12 Planet” de Zecharia Sitchin – un autor american născut în Uniunea Sovietică, care este și unul dintre puținii școlari care pot interpreta tabletele din lut sumeriene și akkadiane, el bazându-și cartea pe texte decifrate de la civilizațiile antice din Est. Pe asta cred că o recomand cel mai mult.

În prezent, citesc „Shantaram” de Gregory David, pe care la fel – o recomand!

Îți mulțumim nespus pentru acest interviu, Dina!

Foto: Dina Melwani Designs, Arhiva Personală

Distribuie articolul: