Odată cu încheierea perioadei de vacanță, în spațiul public apar tot mai multe mesaje comerciale care ne îndeamnă să ne „curățăm” organismul după „excesele” verii, prin intermediul așa-ziselor diete de detoxifiere sau „detox”. Chiar dacă astfel de metode au fost puse la îndoială de medici și ONG-urile din domeniul sănătății, unele persoane continuă să creadă că dietele „detox” sunt o metodă bună de a slăbi. 

Cei care țin o dietă „detox” au o alimentație bazată pe gustări din fructe și legume. Deseori, aceste persoane recurg la suplimente alimentare ce conțin diferite elemente nutritive (spre exemplu, antioxidanții), care au un pretins scop de a facilita „dezintoxicarea”  organismului, în timp ce consumul altor produse alimentare (cum ar fi carnea, lactatele, ouăle și peștele) se reduce dramatic, afirmă doctorul Maria Jose Tapia Guerrero, de la Societatea Spaniolă de Endocrionologie și Alimentație, într-un interviu pentru portalul Infosalus.

În opinia specialistului, astfel de diete sunt foarte sărace în calorii, fapt pentru care multe persoane le țin pentru a pierde din kilograme. 

„Fără îndoială, orice dietă echilibrată, bogată în alimente de origine vegetală, are beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, pretinsul efect benefic al dietelor „detox” nu a fost dovedit științific”, avertizează experta. 

Potrivit acesteia, majoritatea studiilor care arată eficacitatea acestor diete, sunt de o calitate dubioasă, întrucât au fost realizate pe animale și nu pe oameni. 

„Nu putem extrapola rezultatele acestor studii la oameni. O revizuire sistematică publicată în revista Asociației Britanice de Dietetică concluzionează că nu există dovezi științifice care să sprijine folosirea dietelor „detox” pentru a elimina toxinele”, spune Tapia. 

Specialistul crede că dietele „detox” nu sunt necesare deoarece organismul înlătură toxinele în mod natural, cu ajutorul ficatului.

„Cuvântul „detox” este o denumire publicitară foarte atractivă, dar ea nu are un temei științific”, afirmă experta.

Aceasta susține că, într-un corp sănătos, toxinele se eliminează cu ajutorul ficatului, al rinichilor sau al pielii, în timpul metabolismului. 

„Metabolismul poate fi definit ca un ansamblu de reacții chimice care se produc în organism. O parte din ele, mai ales cele care se produc în ficat, are drept scop neutralizarea sau blocarea substanțelor nocive. Acestea sunt eliminate ulterior prin urină sau bilă. În acest sens, corpul nostru are o capacitate ridicată de a menține echilibrul vital, ceea ce noi numim „homeostază”, spune doctorul.

Specialistul a enumerat principalele pericole și probleme legate de aceste diete de „dezintoxicare” care pot avea efecte secundare.

Pierderea masei musculare. „Dietele detox iau forme diferite, însă în general toate ele sunt sărace în proteine. Cantitatea suficientă de proteine e un lucru esențial care duce la prevenirea pierderii de masă musculară”. 

Efectul „yo-yo”. Odată cu terminarea acestor diete, mai multe persoane se întorc în punctul din care au pornit, adică revin la alimentația mai puțin sănătoasă care duce la acumularea kilogramelor în plus. 

Deficitul de minerale. „Pe lângă lipsa de proteine, aceste diete pot fi sărace în alte elimente nutritive, cum ar fi zinc și calciu. Persoanele în etate, adolescenții sau persoanele cu patologii pot fi foarte sensibile la astfel de schimbări”, afirmă Tapia.

Pietre la rinichi. „Consumul excesiv al shake-urilor verzi poate duce la apariția pietrelor la rinchi, din cauza conținutul sporit de acid oxalic în unele legume care se adugă în aceste băuturi, spre exemplu, spanacul”. 

Consumul de antioxidanți artificiali poate dăuna sănătății. Sunt buni doar acei antioxidanți care se conțin în mod natural în legume și fructe, afirmă expertul. 

Dezvoltarea tulburărilor de alimentație. „Dietele restrictive, cu un nivel scăzut de calorii, sunt asociate cu apariția tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexie și bulimie. Acestea pot avea o gravitate mai mare decât excesul de greutate care se dorea a fi corectat”, spune doctorul.

Lipsa limitelor clare cu privire la cantitatea produselor utilizate în astfel de diete, ceea ce duce la un nivel insuficient de siguranță. 

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: