Diaspora moldovenească din Marea Britanie și-a dat întâlnire la Londra pentru a sărbători venirea primăverii. Pentru al patrulea an, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie (AMMBa organizat evenimentul MărțiShop. Aici, fiecare invitat a fost întâmpinat cu un mărțișor de către voluntari. Evenimentul a avut o cauză caritabilă și a generat peste 1200 £ (lire sterline) pentru un ONG (Fundația Donează pentru Copii) din comuna Băcioi din Republica Moldova.

În acest an, datorită moldovenilor cu suflet mare s-au adunat fonduri pentru mai mulți copii
din com. Băcioi. Totodată, oaspeții au avut parte de bucate tradiționale, vin moldovenesc și muzică live. Pe lângă divertisment, a fost dat un recital de poezii și a fost organizată o tombolă(unde invitații au achiziționat obiecte de artizanat, sticle de vin, cărți cu poezii, cât și CD-uridonate de artiștii prezenți). Copii prezenți au fost implicați într-un mic atelier de creație, iar adulții au socializat și au stabilit relații noi cu alți compatrioți.

Olga Cotelnic, Președintele AMMB: „Îmi pare bine că evenimentele noastre capătă amploare. MărțiShop-ul, a fost un nou prilej pentru moldoveni să-și dea întâlnire într-un mod neformal, dar pentru o cauză nobilă. Echipa
noastră de voluntari se implică activ în dezvoltarea comunității din Marea Britanie și caută
mereu oportunități să contribuie pentru viitorul Republicii Moldova. În acest an, am fost
plăcut surprinși să observăm oameni noi, care au avut ocazia să socializeze direct cu alți
membri din diasporă.”

Ion Lozovanu, student, membru AMMB: „Sunt în Londra de 3 ani. Am plecat de acasă pentru a avea mai multe oportunități datorită educației de peste hotare. Totuși, mereu am fost respectuos pentru originile mele și mă
strădui tot timpul să împart cultura din care fac parte cu prietenii din alte țări. Am hotărât să
contribui la organizarea acestui eveniment fiind voluntar, dar gândul că pot ajuta pe cineva
de acasă îmi oferă mereu forțe noi și o satisfacție aparte.”

Elena, invitat la eveniment: „Sunt foarte mulțumită că am ocazia să mă mă cunosc cu alți moldoveni stabiliți în Marea Britanie, care la fel ca mine sunt departe de casă. Desigur, muzica, vinul și mâncarea tradițională îmi alină dorul, totuși când văd că suntem mai mulți, prind curaj și realizez că astfel pot să mă simt ca acasă. Mărțișoarele îmi sunt aproape de suflet, pentru că fiind copil le confecționam și eu alături de mama. Acest element îmi este drag, de aceea am hotărât să vin la eveniment.”

De asemenea, la eveniment a fost prezent Consilierul (însărcinat cu afaceri a.i) a AmbasadeiRepublicii Moldova, Vilen Murzac care a ținut un discurs pentru audiență. Echipa Ambasadei din Marea Britanie a oferit suport pentru catering și a contribuit la buna desfășurare aevenimentului.


Tânărul violonist Iurie Sula, cântăreața de operă Claudia Anghel și interpretele de muzică
populară – Valentina Răileanu, Tatiana Miron și Veta Ghimpu-Munteanu au creat atmosfera
de sărbătoare pentru membrii diasporei prezenți la MărțiShop.

Distribuie articolul: