O despărțire intervine într-un cuplu din multe motive, important este să le conștientizăm și apreciem corect. DeciIile luate, mai cu seamă dacă sunt și copii, poartă o responsabilitate mult mai mare. Bloggeriță Diana Guja deapănă amintirile de acum 10 azi, atunci când a decis că divorțul este singura soluție pentru care ea "se putea recupera pe sine". Cum a comunicat copilului și care subiect este până astăzi tabu în relația sa de familie. Un interviu din seria "Din nou EA" cu Fondatoarea TEOTITUDE, coprezentatoarea emisiunii "Optmart SRL", Diana Guja.

Divorțul este separarea de bunuri, de trupuri, de timp pe care înainte îl petreceai împreună… Paradoxul e că poți fi despărțit și să nu știi sau să nu conștientizezi asta. Cel mai aiurea este când după divorț cei doi soți trăiesc sub același acoperiș, împart aceeași bucătărie, baie… ei de fapt nu pot ieși din această relație.

Niciodată nu m-am gândit la divorț. Când începi o viață de familie nimeni nu se gândește la asta – dinpotrivă, eu când m-am măritat nici nu puteam să-mi imaginez cum aș putea trăi fără acest om. Îți pare că e pentru toată viața, numai gândul la despărțire îmi părea strașnic.

Din nou EA cu Nata Albot: „Nu cred în divorțuri „nedureroase”. Dar cred în divorțuri civilizate”

Nu știu să vorbesc despre divoț la impersonal, fiecare e cu motive diferite. La noi ruptura a intervenit treptat, a avut și condiții probabil. Vârsta și-a spus cuvântul, eram foarte tineri. Eu m-am schimbat acum foarte mult, față de cum eram sau gândeam la 21 de ani. Nu m-am gândit ce presupune o viață de familie, de cuplu, ce înseamnă să ai un copil. Ar fi foarte bine să avem în școală un curs de deprinderi de viață în care chiar să învățăm lucruri utile în viața de zi cu zi.

Ca să ajungi la divorț tre să se întâmple ceva, nimeni nu pleacă de la bine. Dacă este casă, copil… altfel iei această decizie, mult mai greu. Eu am gândit foarte mult, nu a fost ușor, asta sperie foarte mult. Însă după ce comunici celuilalt decizia, eliberarea este mare. După ce ai anunțat intervine întrebarea: „Ce-am făcut eu? Ce fac mai departe?”

Nu pot să-mi imaginez acum cum aș fi dacă nu aș fi divorțat atunci, chiar nu știu. Nu știam unde merg de fapt, am riscat foarte mult. Mi-am dat seama că eram dependentă de cineva și nu realizam acest lucru, eu pierdusem reperele mele, mă pierdeam pe mine… Tre să o iei de la zero și asta durează. Tre să te construiești din nou, iar eu mă reconstruiesc și după 10 ani.

Nimeni nu te ajută, nimeni nu este dator să te susțină sau să ia problemele tale de pe umerii tăi. Nu ai ce suna prietenele, mama… problemele tale sunt ale tale și numai tu ești responsabilă de reabilitarea ta. Am menținut relații bune cu fostul meu soț, nu l-am învinuit deloc și ceea ce nu aș accepta niciodată – ca cineva să îl critice în fața copilului meu.

Nu poți trăi cu un om ani de zile, să împarți aceeași casă, același pat, iar despărțirea să nu-ți aducă durere… M-a ajutat faptul că am vrut să trăiesc. Fetița mea mă întreba de ce „prințesa-mama” nu-l mai iubește pe „prințul ei”… Încercam să-i excplic și să o fac să înțeleagă că prințul și prințesa, chiar dacă se despart, își iubesc mereu copilul lor.

Victoria Lungu, în proiectul „Din nou EA”: „Cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când devenim soții este că încercăm să schimbăm totul” (Video)