Acești copii învață limbajele de programare și știu deja cum se construiesc site-urile pe care le accesează zilnic împreună cu prietenii lor. Asta pentru că în fiecare weekend merg la cursuri de programare ținute de programatorii pentru care IT-ul s-a transformat din pasiune în sursă de venit. Apropo, mentorii își împărtășesc cunoștințele în mod gratuit, iar copiii reușesc să învețe meserie în cadrul cursurilor CoderDojo – o mișcare globală ce promovează cluburile gratuite pentru învățarea programării. Chiar de la fondare, în 2011, această comunitate internațională promovează metodele alternative de educație, iar copiii pot acumula cunoștințe într-un mediu informal.

USAID 8  „În primul rând tu ai șansa de a sta cu niște copii, singur prinzi energie. –  Mulți copii îmi amintesc de mine, când eram la vârsta lor, – Sunt sigur că mulți alți IT, majoritatea experților din firmele în care lucrează ei, au o caracteristică comună – au învățat programarea de când erau mici. Adică cei mai mari experți sunt cei care de mici au apucat ceva să învețe. Eu cred că dacă vin eu aici, cred că câțiva din copiii prezenți în  la sala asta, vor deveni experți, super mari experți, guru în companiile în care vor activa dacă vor activa, datorită faptului că eu nu am stat leneș acasă, ci am venit să stau cu ei, și să facem ceva fun, productiv”, ne-a mărturisit Alexandru Cracea, mentor CoderDojo.

Și mentorul Rodica Ciorbă  se arată încântată de program: „Am optat să devin voluntar la Coder Dojo, pentru a contribui la dezvoltarea societății noastre, anume pentru a educa tânăra generație în direcția tehnologiilor informaționale.Noi totuși activăm într-un domeniu remunerat și în afară de satisfacția muncii noastre, noi vrem să trăim într-o societate dezvoltată și bine educată de aceea noi suntem  bucuroși că putem contribui la aceasta prin voluntariatul pe care îl facem noi, prin educarea noii generații. Satisfacția noastră constă în faptul că noi vedem rezultatele în entuziasmul copiilor, progrsul lor, în dezvoltarea unei generații mai bune. Noi avem un curs de web development, învățăm copiii cum se construiește un site de la zero, în afară de faptul că toți copiii navighează pe internet și văd lucruri frumoase făcute de cineva, ei deja își pun întrebări cum asta e făcut, ce se află în spatele browserului, ce se află la baza unui site.”

Silviu vine la cursuri cu frățiorul său mai mic. Îl vedeți pe băiatul în tricou Superman? El este. Iată că Silviu Bicenco vine cu un scop foarte clar la lecțiile Coder Dojo:

Vreau să devin un programist care o să facă programe și site-uri, ca să faci programe și site-uri trebuie să scriem coduri și ca să scriem coduri trebuie să știm cum să le scriem, la aceste cursuri de programare noi învățăm cum să scriem coduri. Vreau să fac site-uri mari și să le vând, și o să câștig tare mulți bani și o să devin miliardar.”

USAID 7

La fel ca Silviu, mai sunt alți 200 de copii care visează să devină programatori și dezvoltatori web. Ei însă nu pot participa la aceste cursuri dintr-un singur motiv: nu sunt suficienți mentori înscriși în programul CoderDojo. Spre exemplu, în prezent,  sunt  5 cluburi CoderDojo, la care activează 10 mentori voluntari.  Prea puțini pentru a face față cererii în continuă creștere.

Eu vreau să învăț să încep să construiesc site-uri de jocuri de scozializate să zicem. Eu am imaginea asta pe calculator, am instalat de pe internet și am pus-o în editorul de texte. Așa arată în editorul de text, dar așa arată pe site, care încă nu poate fi accesat de orice persoană, ne-a explicat elevul CoderDojo, Bogdan Apostol.

Acesta este site-ul meu pe care l-am făcut , încă nu am scris multe informații, nu demult am învățat cum se face asta , dar ce vrei să mai adaugi acolo? Mă mai gândesc, poze, cu câinele meu, prietenii mei poate”, ne-a explicat Arina Seicaș, de asemenea elevă CoderDojo.

Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Guvernul Suediei, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea sectorului IT din Republica Moldova inclusiv prin încurajarea desfășurării unor programe alternative de educație, precum este CoderDojo. La acest gen de cursuri, elevii sunt pregătiți încă de la cele mai fragede vârste pentru a răspunde necesităților pieței. Alătură-te  și tu comunității de mentori,  compusă din 10 specialiști IT, care inițiază 100 de copii în domeniul programării. Dacă sunteți specialist în domeniu, sunteți invitați să vă implicați în educația  altor  200 de copii și să le oferiți posibilitatea de a-și testa aptitudinile în acest domeniu. 

P

 

Distribuie articolul: