Pe cât de diferiți suntem la chip, pe tot atât de mult ne deosebim și prin felul în care acționăm, percepem lumea și gândim. Necătând la aceste, totuși unii reușesc să își construiască o familie armonioasă și fericită. Ne-ar pare că e ușor să fii fericit într-o familie sau cuplu, dar în spatele acestei fericiri este o muncă titanică asupra sinelui, asupra egoismului și respectului față de partener.

Armonia în familie vine de la sănătatea părinților și a copiilor. Este deosebit de important să avem grijă de săntatea noastră și a celor din jur. Însă uneori accidente simple, dar cu rmări grave ne pot pune în pericol nu doar sănătatea dar și viața.

Despre accidentele la copii dar și apropiați, ne-a vorbit în cadrul seminarului „Sănătatea în familie și relația de cuplu”  șeful departamentului Urgențe al spitalului Internațional Medpark. Am fost instruiți despre manevrele de resuscitare în cazuri de asfixii mecanice, acordarea primului ajutor medical în caz de hemoragii, combustii ș.a.

O familie armonioasă este o familie fericită, iar fericirea familiei este în mare parte determinată de prezența sau lipsa copiilor. Fiecare familie merită să își crească și educe copilul, iar când planurile naturii nu merg în aceeași direcție cu aspirațiile noastre, știința ne vine în ajutor. Infertilitatea a devenit o problemă pentru tot mai multe femei din lume, dar și din Moldova. Viața ne supune mai multor încercări și este important să știm cum să trecem peste obstacole fără a leza sentimentele partenerului într-o situație atât de delicată. Dna Diana Al Faraj, obstetrician-ginecolog în cadrul aceluiași spital, ne-a vorbit despre abordarea problemelor de infertiliate în familie, despre factorii ce determină infertilitatea masculină și feminină și metodele de fertilizare artificială.

 

Care sunt factorii ce duc la infertilitate?

  • Vârsta – scăderea calității ouăcitelor o dată cu înaintarea în vârstă. Actualmente vărsta cea mai fertilă pentru femei este de 20-27 ani. După hotarul de 30, tot mai multe femei întâlnesc dificultăți în conceperea pe cale naturală a unui copil. Pentru aceste femei medicina a elaborat un șir de investigații dar și tratamente eficiente întru combaterea cauzelor ce duc la infertilitate.
  • disfuncțiile de ovulație deseori provocate de stres;
  • probleme legate de uter;
  • alimentația nesănătoasă;
  • substanțele chimice din casele noastre – teflonul este o substanță toxică care poate provoca infertilitatea atunci când interacționăm cu aceasta mai mult timp; substanțele anti-incendiu cu care sunt prelucrate mobilierul de ultimă modă, saltelele paturilor, ușile camerelor; produsele cosmetice; săpunul antibacterian cu conținut de triclozan; fumatul ș.a.
Foto: cdn.turner.com

Foto: cdn.turner.com

Chiar dacă ducem un mod de viață sănătos, facem sport și ne alimentăm corespunzător, nu suntem portejați de infertilitate. Organismul lucrează diferit pentru fiecare om în parte, de aceea este recomandabil de efectuat investigații medicale pentru a depista potențialele probleme legate de fertilitate, înlăturarea acestora sau stabilirea termenului în care putem conecpe copii sănătoși pe cale naturală.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

În situația în care organismul și natura nu mai cooperează, putem beneficia de proceduri diverse ce ne oferă marea fericire de a purta sub inimă copilul mult așteptat. Fertilizarea In Vitro și Crioconservarea Embrionilor și Ouăcitelor sunt acele metode prin care orice cuplu își va poate crește și educa propriul copil, chiar dacă sunt infertili.

Cum să păstrăm armonia familiei?

Fiecare dintre noi a auzit sau a citit depre bărbații de pe Marte și femeile despre Venus. Aflați că acest lucru este adevărat. Suntem diferite de bărbați prin toate, începând cu aspectul fizic, până la felul în care percepem un oarecare lucru. Un exercițiu deosebit de simplu ne-a demonstrat cât de diferit percepem un tablou simplu pe care cineva ni-l descrie.

Sanda Filat, psihoterapeut și fondator al centrului de renaștere și desvoltare personală „Lila”, ne-a explicat deosebit de accesibil cum lucrează mecanismele bărbatului și cât de mult se deosebesc de cele ale femeii. Ne-a prezentat un filmuleț care a redat cu atâta precizie esența bărbătească și cea femeiască, încât fiecare spectator s-a regăsit în acele caracteristici, ba chiar atât de bine, încât nu ne-am abținut de la răsetele în hohote atunci când ființa noastră era reprezentată în toată splendoarea sa pe ecran.

 

„Deosebirile ne îmbogățesc relația dacă știm cum să le evidențiem” a fost mesajul Sandei Filat încă de la începutul seminarului. Iar dacă stăm să ne gândim la cuplurile fericite pe care le cunoaștem, ne dăm ușor seama că acesta este de fapt secretul armoniei în cuplu. Fiecare dintre noi avem nevoie de timp petrecut cu sinele, uneori bărbaţii au nevoie de aceste pauye mai mult, iar femeile trebuie să înveţe să respecte această dorinţă de intimitate. Să nu insistăm pe punctul nostru de vedere, deoarece putem ştirbi din bărbăţia partenerului.

 

Ne-am îndrăgostit unii de alții aşa cum ne-am cunoscut, atunci de ce tot încercăm să schimbăm partenerul? De ce tot insistăm să fie cu mai mult supus cerințelor noastre? Oare chiar avem nevoie de un asistent la treburile casnice și de familie, sau avem nevoie de un partener de viață?

Distribuie articolul: