Pentru Marina Luca, adevărata patiserie nu înseamnă a produce deserturi pe bandă rulantă, ci a transforma fiecare prăjitură într-un „foc de artificii gustative”. A testat rețete bazate pe ingrediente naturale, a studiat conceptul prăjiturii „naked” (atât de trendy în Vest) și și-a transformat nopțile în zile pentru ca astăzi să se laude cu propria marcă de patiserie. Mai mult, poate „scana” dintr-o singură privire ce ingrediente interzise conțin în prăjiturile din comerț.

Marina a acceptat să-mi vorbească despre marea provocare a vieții ei: aceea de a promova cultura patiseriei și abia apoi de a câștiga bani din asta.

Am aflat că adoră să admire fiecare produs final, este o „dulciomană” și planifică să-și dezvolte marele proiect în Franța.

12595968_1292222297460034_22078263_n

Marina, deja de o bună perioadă te dedici unui job deloc ușor. Ce înseamnă a fi patisier freelancer, într-o țară ca Republica Moldova? E posibil să te întreții, la noi, doar dintr-o astfel de activitate?

În Moldova poate fi uşor, dar şi greu, depinde de scopul pe care îl ai, dacă vrei să faci un business în cofetărie, atunci e uşor şi profitabil, dar dacă vrei să fii un artist, să vii cu un produs inedit, atunci e mult mai greu.

E nevoie să investești pasiune şi finanţe pentru a avea profit şi satisfacţie. Pentru mine e greu să fii patisier la noi, deoarece asta e mai mult decât unt şi zahăr, ceea ce fac eu este o artă. Din acest motiv este şi greu, deoarece ingredientele necesare pentru prăjiturile pe care le fac şi pentru alea pe care aș vrea să le fac nu se găsesc pe loc, necesită a fi importate. Aceleaşi detalii pentru decor şi flori vii la fel nu se găsesc la noi și chiar dacă sunt, spre exemplu florile, sunt extrem de scumpe.

12825336_1292222597460004_345067194_n

Cine ți-a inspirat puterea de a îndulci frumos sufletele oamenilor și care e cea mai mare satisfacție de care ai parte, după săptămâni întregi nedormite?

Pasiunea şi plăcerea pentru pastry art îmi oferă energie şi putere. Fără ele nu aş fi reuşit. Când e timpul de creat o prăjitură, nu poate fi nici vorbă de oboseală. Pot sta trează şi energică zile întregi, chiar şi cu nopţi nedormite.

Satisfacţia vine atunci când îmi place la nebunie rezultatul final, decorul trebuie să arate superb şi să-mi placă atât de mult, încât părerea celorlalţi să nu-mi stârnească dubii în propria apreciere. Ăsta e unul dintre principiile mele, fac ceea ce îmi place, clientul ştie ce reprezintă şi ce conţine fiecare tort, din acest motiv e liber să aleagă, fie ceva deosibit adică Dolce Mio, fie altceva. Pentru că decorul e mereu diferit, el nu poate fi pe placul tuturor.

12516486_1292222600793337_2068980197_n

Dacă lucrările unui pictor îndeamnă oamenii să-și trăiască viața, iar cele ale unui muzician – să-și asculte inima, ce mesaj aduc lumii minunile dulci pe care le creezi cu mâna ta?

Mereu am comparat prăjiturile Dolce Mio cu un tablou. Din acest motiv creaţiile mele îndeamnă să te opreşti şi să savurezi din plin fiecare gust. Reprezintă arta şi cultura patiseriei. Prăjiturile nu sunt necesare doar la evenimente şi sărbători, ele pot fi savurate în orice moment al zilei. Ele pot servi drept cadou, surpriză, gest frumos sau pur şi simplu o evadare din rutină!

page

Povestește-ne despre politica de ingrediente pe care o abordezi în prepararea deserturilor.

Pe lângă decor, prăjiturile se deosebesc mult şi prin ingrediente. Folosesc ingrediente de înaltă calitate, nu-mi permit să fac crema din unt, gălbenuşuri pe aburi sau frişcă. Din acest motiv am şi menţionat mai sus de ce e greu sa fii patisier în Moldova, depinde de scopul pe care îl ai. Vrei business? Atunci utilizezi cele mai ieftine ingrediente şi faci în cantităţi mari produsul standard.

Ai mai gusta astăzi dintr-un tort din comerț și dacă nu, de ce?

O fac doar atunci când am o imensă poftă de ceva interzis. 😀

10002656_1292222827459981_302408679_n

Cei care nu te cunosc, nici n-ar zice că ești o creatoare înrăită de deserturi. Cum reziști tentațiilor dulci, astfel ca să nu adaugi în greutate? 

E chin şi osândă 😀 . Să fii mereu în formă e greu, pe bune, e foarte greu, mai ales când eşti înconjurat doar de bunătăţuri şi pe lângă asta, fiind şi cel mai mare „dulcioman” de pe pământ. Dar caracterul puternic şi pragmatismul sunt armele mele. Sportul de altfel nu-mi lipseşte, pot fi pauze, dar mereu revin la antrenamente. Şi desigur, principiul de a arăta mereu bine mă stimulează.

Deseori privesc altfel prăjiturile și plăcintele, încep să analizez din ce sunt făcute şi după ce îmi fac imaginea ingredientelor folosite, cum ar fi margarina, untul, zahărul, frişca, făina, atunci e foarte uşor să spun nu.

12421862_1292222587460005_1318406528_n

Te-ai gândit să-ți transformi marea pasiune în video blogging, sau preferi să păstrezi rețetele în taină deocamdată?

Am în plan şi video blogging-ul, dar nu acum. Proiectul va apărea când voi fi în Franţa.

12421774_1292222580793339_1525625552_n

Cine sunt oamenii care îți dau aripi și te ajută să crești, fiind mentorii săi spirituali și profesionali?

Cu ceva timp în urmă, am descoperit două companii de pastry art din Franţa şi SUA care reuşesc să mă uimească continuu. Nivelul lor e superior tuturor, iar preţurile sunt cosmice. În ceea ce privește latura spirituală, susţinerea celor dragi este importantă. Cu timpul, când realizezi şi înţelegi cu adevărat că vrei să te ocupi de pastry şi asta îţi place enorm, chiar dacă nu ai susţinerea suficientă, practic nici nu-i simţi necesecitatea, deoarece eşti absolut convins de alegerea ta. Dacă nu ai aşteptări, nici dezamăgiri nu vei avea.

Recomandă-le cititoarelor noastre o rețetă simplă de desert care se potrivește pentru perioada Postului.

Vă spun sincer: căutaţi pe Google sau mâncaţi fructe. Personal, nu accept postul în patiserie. Sau faci tortul după reţetă, sau nu-l faci deloc.

12516484_1292222834126647_2029576369_n

Foto: Dolce Mio, Arhiva Personală

Distribuie articolul: