În adolescență a făcut dansuri populare, iar când s-a făcut mare – jurnalismul a găsit-o și nu o mai lasă. A lăsat diminețile pentru sine, dar se pare că nu e pentru multă vreme acest răgaz. Despre jurnalista Sorina Știrbu vorbim, cea care s-a lăsat provocată de EA.md pentru un pictorial plin de tradiție, realizat desculț, prin iarbă. A fost foarte sinceră și în răspunsurile acordate nouă: i-am amintit de copilărie, de bunicul, de visul unei case pe mal de mare și de plăcerea scrisului.

Sorina, ai încetat să te mai trezești la 5 dimineața – cum te găsesc zorile acum?

Liniștită, odihnită, relaxată… Diminețile mele încep când vreau eu, asta deoarece am trecut de perioada când alarmă îmi dicta oră. E temporar, ce-i drept, dar mă bucur de fiecare început de zi, pentru că orice dimineață e o nouă șansa, de a schimba ceva, de a porni de la zero, de a ne trăi viață, altfel.

Sorina Știrbu

Cum trebuie să înceapă o dimineață pentru tine, ca să prevadă o zi reușită?

Cu o piesă bună, una care-mi place! Cred că restul depinde absolut de noi, de felul cum ne predispunem și de ce tip de om ești – eu sunt o pozitivistă, o optimistă și ofer energie mereu.

Care sunt lucrurile sau obiectele de care nu te poți despărți? Prin ce sunt speciale?

Aici probabil voi părea fosrte mercantilă, dar asta e: telefonul mobil, geanta dacă ies în oraș, iar dacă stau acasă, atunci laptopul. Sunt mai degrabă necesare, decât speciale. E o dependența condiționată de secolul în care trăim.

Sorina Știrbu

Cât de greu sau e ușor e să fii jurnalist în Republica Moldova? Ce simți tu față de profesia aleasă?

Sorina Știrbu„Nu e ușor, nu e nici greu…”, cântau cei de la „Holograf” – depinde ce soi de jurnalism faci și dacă îți iubești cu adevărat profesia! Sunt nefericiți oamenii, care merg la serviciu din motivație financiară. La mine e altfel, am ales de bună voie și mânată de dorință calea asta, iar dacă m-aș întoarce în timp, aș proceda la fel, fără îndoială.

Ai experimentat cam tot în materie de jurnalism – care domeniu îți este mai aproape de suflet și de ce?

„Televiziunea e că un drog”, mi-a spus odată doamna Tamara Berzoi. Avea perfectă dreptate! Și știi de ce?! Pentru că, deși alegi să pleci, pentru a experimenta și alte segmente media, rămâi cu dorul de TV, iar de el nu scapi, oriunde ai merge, orice ai face, te însoțește și te macină. Poate o să mă întorc, într-o zi… poate, nu știu, acum nu-mi rămâne decât s-o admir din postură de telespectator… și-mi place!

IMG_0663

Am vorbit despre profesie, să trecem la personal: ce fel de bărbați o pot cuceri pe Sorina Știrbu?

Sorina ȘtirbuAveam cândva în cap o lista plină de calități, aveam un tipaj, dar în momentul în care-l întâlnești nimic nu mai contează. Mi-ar plăcea să aibă privirea inteligentă și simțul umorului, pentru că aș vegeta lângă cineva: trist, tăcut și apatic.

Ce nu ai accepta la un bărbat sub nicio formă?

Tradarea. Nu cred în a doua șansă.

Ai pozat în straie naționale, spune-mi cum te-ai simțit?

Fericită! Mi-am amintit de perioadă în care dansăm într-un ansamblu de dansuri populare. Ce-mi place mie e că în ultima vreme tradiția de a purta ie a devenit o modă, una frumoasă.

Ce tradiții se respectă în familia ta, legate de Paște sau de alte sărbători mari?

Toate drumurile, de sărbători, duc spre casă, pentru că acolo mereu suntem așteptați. Țin minte bine masa mare de sărbătoare, la care ne adunam, pentru a ciocni ouăle roșii. Pe vremea când bunelul încă mai era în viață. El dădea startul. Acum suntem mai puțini, însă respectăm tradiția la fiecare Paște.

Sorina Știrbu

Unde și cum te vezi tu peste zece ani?

Mereu am visat să am o casă pe malul mării, cu geamuri mari, draperii albe și un cățel din acela dolofan, alb, pe care să îl plimb pe litoral în scurtele pauze de scris. Aș scrie un român, la bătrânețe… Mi-ar plăcea. Acum visez, însă peste zece, douăzeci, treizeci de ani, cine știe… .

Vestimentație: Olesea Banariuc

Make-up și coafură: Beauty School Moldova

Foto: Dima Iacovlev