Tot mai mulți părinți se arată a fi nemulțumiți de deciziile autorităților conform cărora grădinițele încă rămân a fi închise. Cu această ocazie, azi, în fața clădirii Ministerului Educației și a Guvernului s-a organizat un protest prin care oamenii cer redeschiderea grădinițelor. Mămicile au venit cu jucării de pluș și pancarte pe care au scris „Părinții la lucru, iar copiii la grădiniță”, „Deschideți grădinițele”. 

„A patra luna nu funcționează instituțiile școlare. Cu părere de rău, nici acele două decese ale copiilor de vârstă preșcolară nu a determinat Guvernul să ia măsuri și să vină cu soluții. Am fost ignorați când am întrebat ce facem cu copiii. Guvernul nu a răspuns la petiția noastră.  Nu primim soluții pentru acei de 150.000 de copii. 

De fiecare dată când este vorba de redeschiderea instituțiilor de învățământ, abordarea e diferită de atunci când se decide redeschiderea instituțiilor publice. După redeschiderea grădinițelor, oricum vor fi cazuri de infectare. Părinții chiar nu mai au soluții. 

Până la data de astăzi, de la lansarea petiției, noi nu avem soluții pentru părinți. 

Cerem redeschiderea grădinițelor cu un număr redus de copii și protecția socială a părinților care stau acasă cu cei mici. A fost o încercare de dialog. După cum gestionează statul situația epidemiologică, numărul cazurilor va continua să crească. Am putea da în judecată autoritățile”, a declarat Ala Revenco, director executiv Asociația Părinților Solidari.

La începutul lunii iunie, Asociația Obștească „Părinți solidari” a depus o petiție prin care solicită redeschiderea grădinițelor. Petiția a fost semnată de peste 2.600 de părinți.

Prin intermediul petiției, părinții au solicitat:

  1. Elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie;
  2. Redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor.
  3. Adoptarea următoarelor prevederi legale:
  • privind identificarea resurselor financiare pentru acordarea de indemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vîrstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor (din 11 martie 2020);
  •  privind păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare;
  •  privind acordarea de suport financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Grupul de Părinți Solidari acuză autoritățile că nu vin cu măsuri concrete în acest și nu răspund solicitărilor anunțate și prezentate de mai mulți părinți.

Sursa: AGORA

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!