Un nou episod al emisiunii „Împărțit la doi” abordează subiectul schimbărilor la care sunt supuși părinții imediat după nașterea unui copil. Stările prin care trec multe femei după naștere, cu durata între o zi și trei săptămâni, sunt cunoscute ca stări de tristețe postnatală sau postpartum. În cazul în care aceste stări persistă timp de mai multe săptămâni, ele pot fi considerate drept depresia postnatală.

Rodica Rusu Eșanu, mamă tânără, vlogger: „Copilul impune cuplului multe limite, el face programul și totul se face în limitele celui mic. Aveam o stare emoțională foarte oscilantă, plângeam de la nimicuri – lucru care cu greu se întâmpla înainte de naștere. Mă emoționam la fiecare discuție în contradictoriu. Când copilul avea cam o lună și jumătate mi-am dat seama că sunt foarte emotivă”

Rodica Rusu Eșanu, despre maternitate, blogging și cariera în TV: „Prioritatea mea Nr.1 este familia și așa va fi mereu!”

Iată caracteristicile tristeții sau depresiei post-natale. Dacă acestea țin mai mult de trei săptămâni, trebuie să vă adresați unui spiholo.

Psihoterapeuții spun că în Republica Moldova nu se atestă foarte multe cazuri de acest fel, mai mult – unii o consideră un simplu moft al mamei.

Andrei Eșanu, psihoterapeut: „Odată cu nașterea scade brusc balanța de hormoni și apare acest sindrom de baby-blues. Dacă senzația se aprofundează mai mult de 3 săptămâni, ea devine depresie.”

Jasmin recunoaște că a suferit o depresie postnatală după arestul lui Ilan Shor

Cezara Dilevschi, psihologă: „Dispoziție tristă, sentiment de oboseală, lipsa de concentrație, scădere sau creștere de apetit sau luare în greutate, anxietate – acestea sunt doar câteva dintre semnele depresiei. Cel mai grav este când, într-un grad de depresie severă, aceasta se transformă în psihoze post partum: idei halucinante, comportament halucinan, deviant, etc.”

La rândul lor, bărbații pot trece și ei printr-o perioadă de neliniște interioară și instabilitate emoțională.

Ana Niculăieș, phihologă: „Bărbații pot avea aceste stări mai cu seamă cauzate de creșterea cheltuielilor zilnice, lunare și stresul că nu le va putea acoperi, asigura.”

Vezi mai multe: Psihologul Ana Niculăeș: „Un tătic din 20 trece prin depresie postnatală. Unii bărbați au disfuncții sexuale după ce văd nașterea”

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!”implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.