Din nefericire, ajungem cu toții să trecem prin clipe de disperare. Se întâmplă din cauza unei nenorociri sau din alte motive. Cert este că este ceva foarte greu de depășit. Iată câteva îndemnuri de la Dalai Lama care te vor ajuta să-ți liniștești rațiunea și sufletul în vremuri dificile.

1. Întotdeauna poți cere ajutor

În „Cartea bucuriei” Dalai Lama scrie: oamenii care trăiesc în orașe mari sunt foarte ocupați. Chiar dacă se văd regulat și se cunosc de ani de zile, nu pot fi considerați cu adevărat apropiați. Atunci când li se întâmplă vreun necaz, oamenii se simt singuri, pentru că nu au de la cine să ceară susținere. Noi toți avem aceleași rădăcini. Nu există oameni necunoscuți. Este suficient să ne privim reciproc și să vedem în orice om un frate sau o soră. Nu contează dacă ne cunoaștem, oricând și oricui poți zâmbi, spunându-i „salut”.

2. Atunci când pierzi pe cineva apropiat, ține minte că nu ești singur în fața suferințelor

Dalai Lama face referință la o pildă budistă, destul de cunoscută, despre femeia care și-a pierdut fiul. Mama suferindă și-a dus fiul peste tot în lume, încercând cu disperare să găsească pe cineva care să-l vindece. A ajuns și la Buddha, rugându-l s-o ajute. Acesta i-a răspuns că o ajută, dacă ea va reuși să-i aducă boabe de muștar pentru poțiune. Buddha a precizat că boabele trebuie să fie luate dintr-o casă în care n-a murit numeni. Femeia a mers în fiecare casă, dar nu a găsit decât alți oameni care și-au pierdut părinții, soții sau copiii. Văzând că nu este unica în fața suferințelor, aceasta a găsit puteri să-și înmormânteze fiul și să-și ușureze suferința.

3. Moartea este o parte a vieții

Mulți dintre noi devin îngroziți când se gândesc la moarte. Trebuie să știi însă că moartea este o parte a vieții. Există început și sfârșit. Atunci când vom înțelege că asta e normal și că mai devreme sau mai târziu toți vom muri, atitudinea se poate schimba.

4. Califică pierderile și suferințele drept motive de a aprecia clipele de bucurie „Chiar și o tragedie ascunde oportunități”.

Sensul acestui proverb tibetan constă în faptul că putem simți adevărata fericire doar pe fundalul experiențelor dureroase. Doar contrastul cu suferința ne face să apreciem clipele de bucurie.

5. Nu te gândi prea mult la tine

Omul cu inimă bună este mereu relaxat. Dacă trăiești cu frică și te crezi deosebit, în mod automat te distanțezi de cei din jur. Astfel, se pune baza alienării și singurătății. Eu consider că toți oamenii sunt la fel. Așa dispar barierele, iar mintea mea devine liniștită și relaxată. Dezvoltând în sine mărinimia și empatia, noi creăm o atmosferă pozitivă și prietenoasă, începem să vedem în jur prieteni.

6. Bucură-te de succesele altora

Iată o pildă de pe vremea lui Buddha. Într-o bună zi, Regele l-a invitat pe Buddha și pe alți călugări la un prânz regal. În drum spre regat, Buddha a întâlnit un sărac care îl ridica în slăvi pe rege. El i-a descris toate frumusețele palatului. Ajunși acolo, slugile au servit un prânz cu multe bucate și iată că a venit timpul pentru rugăciunea înainte de masă. Buddha a rostit o rugăciune pentru masă, doar ca mulțuminrea nu i-a adresat-o regelui, ci săracului care aștepta afară. Unul dintre călugări, l-a întrebat pe Buddha de ce a procedat așa. Acesta a răspuns că regele e plin de mândrie și are de toate, iar săracul care nu are nimic s-a bucurat chiar și pentru rege. Din această cauză, meritul său e mult mai mare.

7. Principala sursă de fericire este în interiorul tău.

Găsește-o! Banii, influența și statusul nu au nicio legătură cu asta. Am prieteni miliardari, care sunt foarte nefericiți. Puterea și bogăția nu aduc liniște sufletească. Ceea ce se obține în lumea exterioară nu aduce bucurie interioară. Bucuria trebuie căutată în suflet. Din nefericire, multe dintre piedicile care nu ne lasă să fim fericiți ni le punem singuri. Asta are loc deseori din cauza negativismului, impulsivității și incapacității de a vedea și de a folosi resursele interioare. Totul depinde de percepția și reacția noastră.

Sursa

Distribuie articolul: