Continuăm seria de materiale prin care promovăm mesele în familie, comunicarea și comuniunea dintre membrii ei și bucatele gătite acasă. În cadrul „Dejun în familie, un proiect inițiat de EA.md și ROGOB, am mers în vizită la Familia Baciu din Chișinău, Aliona și Victor, care cresc și educă doi pici gemeni: Bogdan și Bianca. Ce le place să gătească, ce pregătesc copiii și cum se întâmplă ca la fiecare cină să se reunească la masă toată familia, am aflat chiar de la ei.

Dejunurile sunt în familie doar în weekend, dar atunci cu vârf și îndesat

„Spun asta pentru că în timpul săptămânii, cu mici excepții, copii sunt la grădiniță și le place să ia dejunul acolo. Le mai place și să doarmă dimineața, așa că noi îi pregătim de grădiniță în timp record, somnoroși încă, și avem încredere că acolo, după gimnastica de dimineață, pofta de mâncare este mult mai mare. Dejunurile de weekend însă sunt preferatele noastre, dar mai ales ale lor. Copii adoră să gătească chiar ei ceva, bucătăria e toată în făină, iar procesul de gătit poate ajunge și până la prânz. Dar ce nu faci pentru bucuria lor?!”, spune Aliona Baciu, creatoarea deserturilor muzicale MamzElle.

Aliona Baciu

Cina este momentul care îi unește acasă

„La cină suntem cu toții acasă, iar gătitul în casa noastră este la loc de cinste. Mâncăm sănătos, gustos, variat. Dacă e vorba despre grătar atunci specialistul sunt eu, așa cum și pentru cafeaua de dimineață. Cum știu deja și copiii: „Tati e stăpân pe butoanele cafetierei”, dar și pe grătar. Bianca adoră produsele separate, legumele coapte și în mod special brocoli. Aliona știe deja secretul și i-o gătește pe plac. Bărbații familiei preferă desigur carnea – bine gătită, suculentă și cu salate”, ne-a mărturisit Victor Baciu.

Aliona Baciu

Nu au mese tipice moldovenilor 

„Chiar și de sărbători, chiar și la zile de naștere sau pur și simplu când avem oaspeți mesele noastre nu seamănă cu cele tipice moldovenești. Nu gătim 15 feluri de bucate – ci doar două-trei. În schimb toată lumea care ne calcă pragul știe sigur că desertul va fi atracția. „Putem trece direct la desert” – așa ne spun toți, pentru că fiecare știe, eu voi găti neapărat desert și poate nu doar unul. Este o plăcere să îi răsfăț pe ai casei, dar și prietenii cu delicii inventate de mine, iar eu chiar le mulțumesc – ei sunt primii care gustă orice inovație din atelierul meu de gătit”, spune cu mult zâmbet Aliona.

Aliona Baciu

Sunt adepții mâncării moderate, fără extreme

„Nu suntem adepții extremelor, dacă vorbim despre alimentație. Ne place să savurăm ceva gustos, ne străduim să fie sănătos, bine gătit, în special pentru sănătatea copiilor. Credem că anume în familie ei își dezvoltă gustul pentru bucate preparate acasă, iar o masă în familie înlocuiește poate zeci de ieșiri cu ei în oraș. Credem că anume alimentația moderată, fără excese, este cheia pentru un mod de viață sănătos – cel puțin în cazul nostru funcționează. Nu folosim coloranți artificiali sau alte produse chimice pentru deserturile preparate acasă, astfel educând cumva și copiilor că e sănătos să ne bazăm pe ingredientele pe care le avem la îndemână mereu”, ne-a mai spus familia Baciu.

Aliona Baciu

Aliona Baciu

Bogdan și Bianca sunt doi copii foarte activi, dar și pofticioși. Ne-au recunoscut sincer – clătitele mamei sunt la mare căutare în familia lor. Ca oricăror pici le plac foarte mult cadourile și s-au bucurat de fiecare detaliu în parte adus de ROGOB, însă la șorțul mamei și al tatălui nu vor atenta… cel puțin asta ne-au promis!

Foto: Elena Andronache

P