Tamara Țurcan are 41 de ani, activează în domeniul cultural-educativ într-o misiune diplomatică la Chișinău, iar de cel puțin trei ori pe an nu o poți găsi acasă. E plecată undeva să exploreze lumea. A vizitat 32 de țări, dar atenționează că nu are ca scop numărul, ci calitatea. Nu este o turistă, ci o călătoare. Vizitează o țară ca să o cunoască din vârf până în picioare. E îndrăgostită de Florența, Lisabona, Londra, Istanbul, Munich, New York și Bankok. Am stat de vorbă cu ea, deoarece nu e la fel ca alți călători. De cele mai multe ori este însoțită în călătorii de un ursuleț de pluș, nu prea face poze, acasă nu vine cu magneți, ci jucării pentru brad și ceainice. Este colecționară de ceainice.

Care a fost cea mai exotică destinație?

Multe din ele au avut partea sa exotică – flora, fauna, gastronomia, oamenii. Consider că practic în fiecare țară găsești aspecte neobișnuite. În Nepal, locuind cu familia gazdă,  în fiecare dimineață, împreună cu membrii familiei  treceam prin procedura de binecuvântare. Bunica era cea care se închina des-de-dimineață zeităților hinduse, apoi ne binecuvânta aplicându-ne pe frunte așa- numitul bindi. Plasat în mijlocul frunții, este considerat în religia hindusă un simbol al celui de-al treilea ochi, cel magic.

În Australia, în primul an închiriam un apartament la parter și aveam ieșire spre o curte cu copaci și tufari, mereu vizitată de numeroase animale, păsări, reptile exotice pentru mine, dar absolut obișnuite pentru localnici. Lăsam fructe pentru oposumi și așa numitele vulpi zburătoare. Papagalii gălăgioși ne trezeau dimineața. O șopârlă imensă se odihnea pe pervazul geamului meu destul de des, dar prima dată când am văzut-o am tras o sperietură bună.

Albania, numită și Țara Vulturilor, a fost o țară destul de neobișnuită și intrigantă pentru mine – o țară izolată de lume timp de zeci de ani, cu oameni deschiși și binevoitori. Drumuri șerpuite mai ales lângă hotarele țării pentru a preîntâmpina aterizarea nedorită a avioanelor străine, cu buncăre în fiecare ogradă. Foarte impresionant.”

Am înțeles că de câțiva ani faceți mai puțin poze și petreceți mai mult timp cu stiloul și carnețelul în mână. Turnați cerneală peste tot ce vă place, iar dacă nu aveți un carnet la îndemână, pictați pe șervețele. De unde tradiția de a face schițe în călătorii?

„Sincer să vă spun, nici nu mai țin minte cum a apărut această tradiție. Obișnuiam la întâlnirile cu amicii să „documentez” cele discutate pe șervețele. Multe șervețele au fost luate de prieteni, o parte care se păstrau la mine spre regret au suferit în urma unei inundații în apartament. Erau într-o cutie despre care uitasem și când am descoperit-o era deja prea târziu. Picta sună prea sofisticat, e vorba de niște caricaturi care mai târziu au devenit schițe pe care le fac în timpul călătoriilor. Deoarece sunt în continuă mișcare, doar atunci când servesc o cafea sau stăm la masă îmi reușește să schițez ceea ce văd: elemente de decor, clădiri, mâncarea de pe masă, etc.”

Din călătorii nu aduceți magneți, ci ceainice și jucării pentru brad…

„Jucării/globuri pentru brad, obiecte de decor și mai am tradiția de a expedia cărți poștale prietenilor din diferite țări, apoi când îmi dau de știre ca le-au primit, mă învăluie amintirile călătoriei și emoțiile sunt ca proaspăt primite. Neapărat este trimisa și o carte poștala din partea ursulețului călător – Guntik creatoarei lui, Doamnei Svetlana Mihailova, cu  descrierea unei aventuri  a ursulețului. Colecționez ceainice și dacă găsesc ceea ce îmi place neapărat mă întorc cu unul.”

 

On the road again and how do you spend your weekend?

Публикация от Guntik Bear (@guntik_bear)


Cu cine călătoriți? Cu prietenii, familia, singură?

În călătorii merg cu prietenii, familia și de multe ori chiar singură. De fapt nu pot spune că sunt singură căci mereu sunt însoțită de o jucărie de pluș. E un ursuleț-Teddy de colecție, pe nume Guntik. E destul de micuț deși în poze pare enorm, are contul său propriu pe Instagram (Guntik_bear) și aflându-se  în călătorii îi expediază cărți poștale creatoarei sale și unei școli din SUA, elevii căreia colecționează timbre și învață despre alte țări din conținutul/impresiile descrise în cartea poștală.  Poate sună bizar și pare să fie ceva copilăresc toată istoria aceasta dar foarte des prietenii și unele cunoștințe ale mele când mă vad îmi spun ca urmăresc aventurile lui Guntik și că citindu-le li se ridică dispoziția. Fiica unei prietene adesea mă roagă să-i povestesc pe unde a fost ursulețul și atunci pe loc se inventează istorii și povești care-i provoacă râsul. Ce poate fi mai frumos și prețios decât râsetul unui copil?”

 


Noile culturi explorate s-au infiltrat și în bucătărie? Gătiți rețetele descoperite peste hotare? 

„La sigur! Aromele și unele rețete culinare „împrumutate” din călătorii au ajuns să se simtă ca la ele acasă în bucătăria mea. În urma unei călătorii în România, Vatra Dornei, ne-am împrietenit cu un salvamontist local care ne-a învățat cum corect să cutreierăm munții. Am fost împreună  într-o excursie montană și în timp ce urcam spre vârful muntelui am strâns ciuperci din care a fost pregătită o ciorbă super delicioasă pe care o prepar și la mine acasă. Diversitatea mirodeniilor și parfumurilor existente în Nepal fac din bucătăria acestei țări una extrem de savuroasă. Am învățat cum se prepară curry chiar de la bunica mai sus menționată. Și în procesul pregătirii, când casa miroase a chimen, nucșoară și  ghimbir  îmi aduc aminte de timpul petrecut în Pokhara.

Nu poți rămâne indiferent față de mâncarea thailandeză care este reprezentata de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sărat și dulce. Ador bucatele condimentate și e și firesc ca supa thailandeza preparată cu lemongrass, galangal (un fel de ghimbir), frunze de lime, ardei iute, ciuperci și sos de pește să fie și ea parte deja a bucătăriei mele. Din bucătăria azeră am împrumutat Kükü, un fel de frittata cu multe ierburi: coriandru, mărar, ceapă verde și ouă. Se prepara destul de repede, e sănătos și super gustos.”

Mulți cred că pentru a călători ai nevoie de bani mulți. Puteți demola acest crez? Poate veniți cu un top 5 sau 3 recomandări pentru a tăia esențial  din cheltuielile pentru o călătorie.

„Există variante de călătorie pentru toate buzunarele şi depinde numai de tine să te adaptezi. Sunt una dintre acele persoane care trăiesc cu convingerea că nu trebuie să plătești un preț mai mare daca exact același lucru poate fi obținut la un preț mai mic.

Reţine: nu călătoreşti ca să te cazezi. Nu călătoreşti pentru a sta în camera de hotel aşa că super-condiţiile şi confortul nu te ajută cu nimic, cel puțin vorbesc despre mine. Ai nevoie de un loc curat în care să dormi, de un duş şi de un preţ cât mai mic. Prima varianta la care eu apelez când am nevoie de cazare e airbnb.com. Ai posibilitatea să setezi bugetul până la cât ești dispus să dai. L-am folosit de nenumărate ori și întotdeauna am fost mulțumită, ba chiar mai mult ca atât, unele gazde mi-au devenit între timp prieteni.

Dacă ai prieteni sau rude care stau în străinătate și te tot cheamă pe la ei, nu refuza, că dacă nu te-ar primi cu drag, nu  te-ar chema. Am călătorit astfel în câteva țari: Germania, Belgia, Franța, Irlanda de nord, Scoția, Tailanda, Australia și o voi face în continuare de fiecare dată când voi avea ocazia.

Ce ține de bilete la avion – vânează oferte de la companii aeriene. Cu astfel de oferte am zburat în Portugalia, Italia, Belgia, Turcia și am deja procurat bilete pentru o călătorie in Țara Soarelui Răsare.  Când procuri biletul ține cont si de bagaje.  Sfatul meu e să nu cari casa în spate, că o cari degeaba și plătești în plus aiurea. Dacă mergi în concediu, ia strictul necesar – nu mergi in călătorie să faci parada modei.

Ce ține de mâncare, nu o procura pe lângă obiectivele importante, căci acolo totul e scump. Pierde-te pe străduțe și o să dai jumătate din suma pe aceeași mâncare. Dacă vrei totuși să mănânci la restaurant caută topuri cu locații preferate de localnici. E destul de ușor  – va trebui sa folosești Google Translate căutând „top restaurante în DENUMIREA _LOCALITĂȚII” în limba țării pe care o vizitezi.

Majoritatea orașelor mari pun la dispoziția vizitatorilor carduri speciale de reduceri (city cards sau city pass). Compară lista reducerilor oferite cu propriile obiective pe care vrei sa le vizitezi și dacă ți se pare că faci o reducere semnificativă cumpăra un astfel de card, care de obicei include nu doar intrări gratuite la muzee, ci și reduceri la transportul in comun din oraș.

Foto: Arhivă personală