A absolvit USMF „N. Testemițanu”, a învățat la Paris și Londra, iar astăzi este medic la University College London Hospital, unul dintre cele mai renumite spitale universitare din lume.Viorica Chelban, moldoveanca din Slobozia Mare, raionul Cahul, a profitat de toate oportunitățile pentru a deveni un specialist bun, scerie e-sănătate.md.  

După ani buni de studii în Republica Moldova, numeroase stagii de practică, specializare și dezvoltare peste hotarele țării, Viorica hotărăște în 2010 să facă un rezidențiat în Marea Britanie. În 2011 a primit o bursă de la guvernul francez pentru a continua rezidențiatul în medicină internă în Paris, la facultatea Pierre et Marie Curie, din cadrul Universității Sorbona. „Am plecat din Moldova pentru a mă specializa, nu în semn de protest pentru sistemul nostru medical“, a declarat tânăra din Moldova pentru sursa citată.

Viorica Chelban

Potrivit ei, structura rezidențiatului în Franța nu e foarte diferită de cea din Republica Moldova. Se pune însă mare accent pe practică. „Diferența e în numărul mare de ore pe care un rezident le lucrează și în responsabilitățile pe care le are. Ceea ce ține de partea academică, un rezident petrece mai mult timp într-o rotație, câte 6 luni în fiecare secție ceea ce oferă mai mult timp pentru a căpăta deprinderile și cunoștințele necesare în specialitatea respectivă. Toate rotațiile sunt doar în secțiile pe specialitatea aleasă, în cazul meu –medicina internă și doar una este în altă specialitate, la alegerea rezidentului“, povestește Viorica Chelban.

Viorica ChelbanSpune că în Marea Britanie, sistemul de sănătate este finanțat în totalitate din bugetul de stat și că nu există asigurare obligatorie în medicină. „Toate cheltuielile efectuate de cărte Sistemul Național de Sănătate trebuie să demonstreze că reprezintă cea mai eficientă soluție, la cel mai mic preț. De aici și încep studiile și cercetările, pentru a găsi noi soluții de tratament, cele mai eficiente soluții, cele mai bune tratamente și intervenții cu cea mai scurtă spitalizare“, explică Viorica. Nu există nici mită. „Medicina e gratuită și accesibilă pentru toți cetățenii de aceea nu are rost sa dai mită. Cadourile, de obicei ciocolate, la finele tratamentului sunt acceptate ca un mod de recunoștință și nu sunt considerate mită. Daca cineva vrea sa plătească pentru ca o investigație sau tratament să fie inițiată mai rapid atunci apelează la o clinica privată“, afirmă doctorul.

Și-ar dori să vadă mai multe proiecte finanțate de stat pentru cercetare în medicină și aceleași condiții de muncă pentru toți medicii din Republica Moldova. „Ca să se dezvolte, medicina are nevoie de investiții și de susținere din partea statului și a societății. Cetățenii ar trebui să ceară servicii medicale de calitate de la medici și să fie dispuși să contribuie la dezvoltarea sistemului medical“, spune Viorica Chelban. Medicul va reveni în republica Moldova, însă nu știe încă pentru câtă vreme.

Sursa: E-sănătate.md

Distribuie articolul: