Tot mai mulți copii se adresează medicului chiar în primele zile sau luni de viață, acuzând probleme de sănătate grave și foarte grave. Medicii avertizează că părinții, dar în primul rând mamele sunt cele responsabile de sănătatea viitorului copil. Iată de ce trebuie să țină cont o viitoare mamă ca să evite nașterea unui copil cu malformații sau patologii grave, conform chirurgului-pediatru Eva Gudumac.

„Cele mai frecvente sunt anomaliile: începând de la sistemul nervos, renal, plămâni, abdomen, locomotor și altele. O altă problemă frecventă sunt hemoragiile, deoarece acum au întinerit ulcerele gastrice, duadenale, de tract digestiv, unde hemoragiile sunt destul de mari. Apoi patologiile ficatului, cele renale, a crescut numărul tumorilor, a copiilor care se nasc cu deficiențe locomotorii: picior strâmb, luxații… avem foarte multe. Nu aș omite niciun sitem din organism care nu este în prezent afectat”, povestește Eva Gudumac în cadrul interviului acordat revistei PentruEA.md.

copilas„Cauzele principale sunt infecțiile la mame, care sunt neglijate: dinți bolnavi, o sinusită, o infecție renală căreia nu-i dă atenție. Afară de aceasta, utilizarea drogurilor, a medicamentelor necontrolate: pentru o durere simplă de cap – medicament; pentru o indispoziție – tranchilizante, care, paralel cu medicamentele sunt ca o otravă pentru organism; utilizarea alcoolului, fumatul… toate în ansamblu afectează fătul. Acele cauze care duc la malformații sau anomalii sunt multifactoriale, nu putem evidenția doar o cauză. Mai e și mâncarea proastă, fast-food – toate cud la anomalii, însă cel mai grav este că mama își neglijează propriile patologii”, a menționat chirurgul-pediatru. 

„Mama trebuie să aibă grijă și de viața sa sexuală necontrolată, cu mai mulți parteneri. Schimbul de națiuni, amestecul genetic este foarte diferit. Tinerele noastre ar trebui să se gândească foarte mult atunci când fac un copil cu un străin – va fi o bună protecție, deoarece nu știu fondul genetic, patologiile de care suferă tatăl sau de care au suferit părinții acestui băiat străin”, mai spune Eva Gudumac.

Distribuie articolul: